
Eerstvolgende ophaalmoment:
donderdag 10 juli
Groente, Fruit en Tuinafval
Jaaroverzicht
Dit verzoek is nog niet goedgekeurd |
Notificaties
Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken
Nieuws
Grofvuil aanmelden via MijnAfvalwijzer
Aanbiedregels minicontainer
Wat mag in de GFE container?
Theezakjes en koffiepads
Grofvuil aanmelden via MijnAfvalwijzer
Aanbiedregels minicontainer
Scheidingsinformatie
Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.
Groente, Fruit en Tuinafval
Wat is het?
Groente- fruit- en tuinafval (gft) is afval afkomstig uit de tuin, etensresten en schillen van fruit en overblijfselen van groente. Ook bijvoorbeeld koffiedik kunnen bij het gft-afval.
Hoe scheidt u gft in?
De minicontainer voor gft herkent u aan de groene deksel. U kunt de minicontainer voor gft op de aanbieddag voor 07:30 uur aanbieden op de daartoe aangewezen aanbiedplek. De aanbieddag is te vinden op de afvalkalender. Het kan zijn dat, als u in een appartement woont, gft via een verzamelcontainer wordt ingezameld.
Wat gebeurt ermee?
Uit het gft-afval wordt bij Indaver groen gas gehaald, door middel van vergisten. Van het restproduct wordt kompost gemaakt. Vergisten is een van de duurzaamste verwerkingsmethoden van dit moment.
Papier en karton
Wat is het?
Papier is geen afval, maar een belangrijke grondstof voor het opnieuw maken van papier en karton. Papier kan ongeveer zeven keer worden hergebruikt. Om papier opnieuw te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het schoon en droog is.
In de papiercontainer mogen: kranten, boeken, cadeaupapier, enveloppen, golfkarton en kartonnen dozen, papieren zakken, reclamedrukwerk, telefoongidsen en tijdschriften. Zelfs eierdozen als ze schoon en droog zijn. Een enkel nietje of kunststof venstertje mag gewoon bij het papier. Bij het recyclen worden die verwijderd. Plastic folie om een tijdschrift en zuivelverpakkingen horen niet bij het papier.
Hoe zamelt u papier en karton in?
De minicontainer voor papier en karton is te herkennen aan de blauwe deksel. Eens in de 4 weken kunt u de minicontainer voor papier en karton aanbieden op de daartoe aangewezen aanbiedplaats. U kunt papier en karton ook brengen naar de verzamelcontainer, een vereniging of instelling.
Wat gebeurt er met uw papier?
Circa 75% van al het papier en karton dat gebruikt wordt, wordt ingezameld en gerecycled. Op verwerkingslocaties wordt het ingezamelde materiaal zowel handmatig als door middel van zeef- en luchtstroomtechnieken gescheiden. Het papier wordt verkleind, gebaald en ingezet in de papier verwerkende industrie voor de productie van dozen, kranten en tissueproducten.
Glas
Wat is het?
Eenmalige glazen verpakkingen, zoals keukenglas, drankenglas en badkamerglas.
Vlakglas, zoals ruiten en spiegels, mag niet in de glasbak, dit is vaak van een andere samenstelling.
Waar kan het heen?
U kunt het glas brengen naar de glascontainers in de wijk.
Statiegeldflessen kunt u in de supermarkt inleveren.
Wat gebeurt ermee?
Het gescheiden glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er bijvoorbeeld weer nieuwe flessen van gemaakt.
Restafval
Wat is het?
Restafval is al het afval dat overblijft na het scheiden van herbruikbare grondstoffen, zoals groente- fruit- en tuinafval, papier, glas, textiel, grof huishoudelijk afval etc.
Hoe zamelt u restafval in?
De minicontainer voor restafval is te herkennen aan de grijze deksel. Een keer in de twee weken kunt u de minicontainer voor restafval op de aanbieddag voor 07:30 uur aanbieden op de daartoe aangewezen aanbiedplek. De aanbieddag is te vinden op de afvalkalender. Als u geen minicontainer voor restafval heeft dan kunt u middels u afvalpas gebruik maken van de dichtstbijzijnde boven- of ondergrondse container voor restafval of de verzamelcontainer in uw wooncomplex.
Wat gebeurt er met uw restafval?
Restafval wordt verbrand in de afvalenergiecentrales. Bij dit verbrandingsproces wordt (duurzame) energie, zoals elektriciteit, stoom en warmte gegenereerd. Na verwerking worden uit de bodemassen - de assen die overblijven na de verbranding van restafval - waardevolle materialen zoals metalen onttrokken. De minerale fractie wordt zoveel mogelijk als alternatieve bouwstof ingezet in de weg- en waterbouw.
Milieustraat
Hier kunt u terecht voor het gescheiden aanleveren van uw groenafval, grofvuil, wit- en bruingoed, papier, glas en kleding e.d.
Wij nemen geen zand en grond aan. U kunt dit dus niet bij de milieustraat brengen.
Adres:
Milieustraat
Simon Smitweg 9
2353GA Leiderdorp
Openingstijden:
- Maandag t/m woensdag: 7.30 uur - 16.00 uur;
- Donderdag: 7.30 uur - 13.00 uur;
- Vrijdag 7.30 uur - 16.00 uur;
- Zaterdag 9.30 uur - 12.30 uur.
Klein chemisch afval
Wat is het?
Het gaat hier veelal om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn (brandbaar, giftig en bijtend) zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën.
Waar kan het heen?
Uw KCA kunt u inleveren op de milieustraat.
Simon Smitweg 9
2353GA Leiderdorp
Wat gebeurt ermee?
Omdat het om gevaarlijke stoffen gaat, mag chemisch afval niet bij het restafval. Het wordt, afhankelijk van de stof, onder verschillende gecontroleerde omstandigheden verwerkt.
Frituurvet en Olie
Wat is het?
Gebruikt frituurvet en –olie uit bijvoorbeeld de frituurpan of friteuse.
Waar kan het heen?
Uw frituurvet en –olie kunt u inleveren op de milieustraat.
Simon Smitweg 9
2353GA Leiderdorp
Wat gebeurt ermee?
het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen. Daarnaast is het ook beter voor het riool als het daar niet in terecht komt.
Kringloop
Wat is het?
Goederen die nog een 2e leven kunnen hebben, zoals een , kastje
Waar kan het heen?
Adres:
Uw goederen kunt u inleveren op de milieustraat.
Simon Smitweg 9
2353GA Leiderdorp
Openingstijden:
- maandag tot en met donderdag van 7.30 tot 16.15 uur
- vrijdag van 7.30 tot 12.30 uur
- zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur
Wat gebeurt ermee?
Voordat het in de kringloopwinkel komt, worden de goederen bekeken en waar nodig gerepareerd. Daarna kan het door klanten gekocht worden. Een kringloopwinkel is een heel mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik.
Grofvuil
Wat is het?
Al het huishoudelijk afval dat niet in de restcontainer past. Dit kunnen meubels, bedden, planken en vloerbedekking zijn.
Waar kan het heen?
Zelf brengen naar de milieustraat op het volgende adres:
Simon Smitweg 9
2353 GA Leiderdorp
Openingstijden:
- maandag tot en met donderdag van 7.30 tot 16.15 uur
- vrijdag van 7.30 tot 12.30 uur
- zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur
Laten ophalen
Voor het laten ophalen van grofvuil kunt u hieronder bij "bestellen" een afspraak maken. Komt u er niet uit dan kunt u bellen naar het klant contact centrum 071 54 58 500 dan helpen wij u verder.
U mag maximaal 0,5M³ per keer gratis aanbieden. Zet grof huishoudelijk afval op de afgesproken dag vóór 07:30 uur (dus niet op de avond ervóór!), zo veel mogelijk gebundeld, voor uw woning aan de stoeprand. Als dit niet mogelijk is, kunt u met de klantenservice een plaats afspreken waar de inzamelwagen wel kan komen. Bij het inzamelen wordt soms gebruik gemaakt van een auto met kraan. Plaats daarom het grof huishoudelijk afval niet onder of naast bomen, naast lantarenpalen, tegen muren of schuttingen en probeer te voorkomen dat er auto’s dichtbij het afval geparkeerd staan. Een bundel mag niet langer zijn dan 1,50 meter en niet meer wegen dan 25 kilogram. Scherm scherpe randen en voorwerpen zodanig af dat het personeel zich er niet aan kan verwonden. Restafvalcontainers met grof huishoudelijk afval worden niet geleegd.
Wat gebeurt ermee?
Grof huishoudelijk afval wordt bij de afvalverwerker nog gescheiden van diverse grondstoffen. Het overige onbruikbare afval gaat naar de verbrandingsoven.
Goederen die nog geschikt zijn voor een 2e leven kunnen daarom beter naar de kringloopwinkel.
Textiel
Wat is het?
Het gaat hier om kleding, doeken, schoenen, lappen, dekens en lompen.
Waar kan het heen?
U kunt uw textiel naar de daarvoor bestemde verzamelcontainers brengen.
Wat gebeurt ermee?
Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op wat bruibaar en niet bruikbaar is. Goede kleding gaat naar 2ehands winkels toe, of bijvoorbeeld naar derdewereldlanden . Het overige textiel wordt vervezelt en daarna verwerkt tot nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld kofferriemen.
Luier- en incontinentiemateriaal
Wat mag er in de luiercontainer:
Wel:
- babyluiers
- incontinentieluiers
- billendoekjes
- afvalzakjes
Niet:
- maand- of medisch verband
- incontinentiemateriaal en onderleggers
- latex handschoenen
Locaties luierinzameling:
- Milieustraat Leiderdorp
- Kinderdagverblijf De Dartel, Hoofdstraat 84
- FloreoKids Kidcentrum Hoftuyn, Leeuwerikstraat 8
- FloreoKids Kindcentrum de Brink, Kastanjelaan 6
- FloreoKids Vila Picasso, Wilddreef 1
- FloreoKids Dromenland, Simon Smitweg 3
- Smallsteps Ziezo, Brugwacht 24
- CJG de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110
Het proces van luierrecycling
- Luiers worden onder invloed van stoom (hoge druk [40 bar] en hoge temperatuur [250 °C]) omgezet in een vloeibaar mengsel.
- Na afkoelen is het resultaat een scheiding in een geraffineerde slurry en kunststofbolletjes.
- Het proces laat zich overigens op termijn ook zo inregelen dat papiervezels-cellulose als separate stroom wordt gevormd;Door de unieke behandeling met hogedrukstoom veranderen moeilijk herbruikbare folies en ingebouwde kunststofstructuren uit de luiers in goed herbruikbare kunststof bolletjes, die zeer geschikt zijn voor secundaire producten.
- De geraffineerde slurry gaat per as en na verdere opschaling per pijpleiding naar Waterschap Rivierenland om te worden vergist; de kunststofbolletjes gaan het kunststof-recyclecircuit in. De papiervezels worden vooralsnog mee vergist, maar laten zich op termijn ook afzonderen;Langere vezels die in het zuiveringsslib aanwezig zijn (cellulose) worden verkleind, waardoor deze in de slibgisting alsnog tot biogas kunnen worden omgezet. Wat van het zuiveringsslib resteert is daardoor geringer in hoeveelheid.
Bij recycling is het belangrijk dat het grootste deel van gebruikte luiers bestaat uit urine en ontlasting. Het aandeel papierpulp daalt sinds 1987 sterk en het aandeel plastics stijgt iets. Ontlasting, urine, papierpulp en SAP komen in de geraffineerde slurry en worden samen vergist. Het papiervezel-aandeel blijft dalen onder de 5%.
Bestellen
Takkenronde Max 4 m3
Snoei/groenafval (Max. 4 m3) Voor de regels van het aanbieden voor het grofvuil, kunt u deze l...
Grofvuil (onbrandbaar) max. 0,5 kuub
Grofvuil (onbrandbaar) Aanbieden ONBRANDBAAR grofvuil (ijzer, metalen, stenen en puin) Puin (maximaal 0,5 m³ per jaar) biedt u aan in een big bag. Deze kunt u afhale...
Grofvuil (brandbaar) max. 8 stuks
Grofvuil (brandbaar) Aanbieden brandbaar grofvuil: Wij nemen geen matrassen mee deze kunt u inleveren op de milieustraat. Voorwerpen indien mogelijk gebundeld ...
Inzamellocaties
Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.
Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken
milieustraat Simon Smitweg 9 2353GA LEIDERDORP
gft Windrust 2351 LEIDERDORP
glas Torenwacht 2353DC LEIDERDORP
papier Torenwacht 2353DC LEIDERDORP
textiel Jacoba van Beierenlaan 188 2353DW LEIDERDORP
luiers brugwacht 24 2353MB LEIDERDORP
restafval Bosdreef 2353 LEIDERDORP Containernummer: 74
Tips
Theezakjes en koffiepads
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Oplaadbare batterijen gaan veel langer mee
Afval scheiden voor een beter milieu
Voorkom overbodig plastic afval
Voorkom plastic tasjes en overdreven verpakkingen bij het winkelen, koop producten in verpakkingsmateriaal uit 1 materiaal.
Elektrische apparaten
Er zijn twee manieren om van u oude elektrische apparaten af te komen. Als u een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt, kunt u het oude apparaat inleveren bij de winkelier. Koopt u geen vervangend apparaat, dan kunt u het apparaat inleveren op de milieustraat.
Meer weten?
Heeft u vragen over de informatie binnen AfvalWijzer over het scheiden en/of inzamelen van uw afval, neemt u dan contact op met uw gemeente.