
Eerstvolgende ophaalmoment:
vandaag
Oud Papier & Karton
dinsdag 29 april
Groente, Fruit en Tuinafval
Jaaroverzicht
donderdag 02 januari Oud Papier & Karton |
vrijdag 03 januari Plastic, Metalen en Drankkartons |
dinsdag 07 januari Groente, Fruit en Tuinafval |
woensdag 08 januari Plastic, Metalen en Drankkartons |
dinsdag 14 januari Restafval |
dinsdag 01 april Groente, Fruit en Tuinafval |
woensdag 02 april Plastic, Metalen en Drankkartons |
dinsdag 08 april Restafval |
woensdag 09 april Plastic, Metalen en Drankkartons |
dinsdag 15 april Groente, Fruit en Tuinafval |
dinsdag 01 juli Restafval |
woensdag 02 juli Plastic, Metalen en Drankkartons |
dinsdag 08 juli Groente, Fruit en Tuinafval |
woensdag 09 juli Plastic, Metalen en Drankkartons |
dinsdag 15 juli Restafval |
Dit verzoek is nog niet goedgekeurd |
Herinnering instellen
Vul uw e-mailadres in en kies het type afval waarvoor u een herinnering wilt ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging bevestigt. Heeft u al eerder notificaties ingesteld? Dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden? Dan deselecteert u alle afvalsoorten en drukt op opslaan.
Mededelingen
Koningsdag is het afvalbrengstation gesloten.
Mooie klus voor in de lente je kledingkast opruimen!
Koningsdag is het afvalbrengstation gesloten.
Mooie klus voor in de lente je kledingkast opruimen!
Scheidingsinformatie
Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.
Electrische apparaten
Elektrische apparaten
Onder elektrische apparaten vallen kleine elektrische (huishoudelijke) apparaten. Denk daarbij aan een strijkijzer, föhn, elektrische tandenborstel en verlichting.
Hoe zamelt u het elektrische apparaten in?
Als u nieuwe elektrische apparaten koopt, betaalt u de zogeheten verwijderingsbijdrage. Dit betekent dat als u een nieuw apparaat koopt, uw leverancier verplicht is om uw oude (soortgelijke) apparaat zonder extra kosten in te nemen. Ook kunt u uw elektrische apparaten gratis inleveren op het afvalbrengstation. Deze apparatuur wordt, evenals wit- en bruingoed, niet huis aan huis opgehaald.
Wat gebeurt er met de ingeleverde elektrische apparaten?
Op verwerkingslocaties worden deze apparaten ontmanteld, geshredderd, gesorteerd naar verschillende deelstromen (vooral metalen en kunststoffen) en geschikt gemaakt voor verdere recycling. Afhankelijk van de kwaliteit, kunnen deze gescheiden stromen ingezet worden als grondstof voor allerlei nieuwe metaal- en kunststofproducten.
Grofvuil
Grofvuil
Grofvuil is al het huishoudelijk afval dat niet in uw minicontainer of ondergrondse container voor restafval past. Denk aan banken, kasten of matrassen.
Hoe grofvuil aanbieden?
U kunt het grofvuil zelf naar het afvalbrengstation brengen of laten ophalen door Renewi.
Zelf naar het afvalbrengstation brengen
Er zijn geen kosten aan verbonden als u uw grofvuil naar het afvalbrengstation brengt. Bij het afvalbrengstation scheidt u het grofvuil in de daarvoor bestemde containers. De herbruikbare materialen gaan vervolgens naar recyclebedrijven en de rest gaat naar de afvalverbrandingsinstallatie. De medewerkers van het afvalbrengstation adviseren u graag over hoe u uw grofvuil kunt scheiden.
Laten ophalen door Renewi
U kunt het grofvuil laten ophalen door Renewi met uitzondering van wit- en bruingoed (elektrische aparaten zoals bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine). Voor het aan huis ophalen van grofvuil brengt Renewi 25 euro voorrijkosten in rekening. U kunt hiervoor betalen via de bestelmodule, door middel van een mail met een betaallink, of door een pinbetaling op het kantoor van het afvalbrengstation.
Let op: glas, grond, snoeiafval, metaal, elektrische apparaten, puin (tegels etc.), bouw en sloop en klein chemisch afval (zoals verfresten) zijn géén grofvuil. U kunt dit dus niet laten ophalen. U kunt dit als particulier wel zelf wegbrengen naar het afvalbrengstation.
Grofvuil op de juiste manier aanbieden
- Het ophalen van grofvuil vindt uitsluitend plaats na uw aanmelding via de bestelmodule. Kosten 25 euro. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de klantenservice van Renewi.
- Het grofvuil dient bereikbaar te zijn voor het inzamelvoertuig, zonder dat deze achteruit hoeft te rijden.
- Plaats het grofvuil niet bij of naast een ondergrondse verzamelcontainer, boom, lantaarnpaal of op eigen grond.
- Bied het grofvuil zoveel mogelijk gebundeld aan.
- Een bundel grofvuil mag niet meer wegen dan 25 kilo.
- Het grofvuil mag niet groter zijn dan 1,5 meter en niet breder dan 0,5 meter.
- Vloerbedekking, banken en plankenkasten zijn vaak groter. Deze kunnen wel mee, mits -waar nodig- netjes bijeengebonden.
- Matrassen kunnen ook mee. Deze worden i.v.m. recycling met een aparte wagen opgehaald. - Bied niet meer dan maximaal 2 kuub (m3) per keer aan.
- Grofvuil in zakken of dozen neemt Renewi niet mee.
Asbest protocol
Wilt u asbest wegbrengen naar het afvalbrengstation? U maakt hiervan eerst een sloopmelding bij de gemeente, alle informatie is te vinden via de volgende link; asbest Lansingerland. Zodra u een ontvangstbewijs heeft gekregen kunt u op vertoon hiervan speciale asbestzakken ophalen op het afvalbrengstation. Stop thuis het asbest in de speciale asbestzakken en breng het daarna naar het afvalbrengstation.
Afval van particulieren, vervoerd door bedrijven
Bedrijven kunnen namens inwoners van gemeente Lansingerland grof afval aanbieden bij het afvalbrengstation, zoals bijvoorbeeld tuinafval of verbouwingsafval. De bewoner dient hierbij persoonlijk aanwezig te zijn en een geldige legitimatiebewijs te tonen of een ander bewijs waaruit blijkt dat men inwoner is van Lansingerland.
Restafval
Restafval
Restafval is al het afval dat overblijft na het scheiden van herbruikbare grondstoffen. Herbruikbare grondstoffen zijn onder andere groente-, fruit- en tuinafval, papier, glas, textiel, kunststof verpakkingsmateriaal, grof huishoudelijk afval en meer.
Hoe bied ik mijn restafval aan?
De grijze minicontainer is bedoeld voor het restafval. Op de aanbieddag voor 07:30 uur zet u uw minicontainer op de aangewezen aanbiedplek. Benieuwd wat uw aanbieddag is? Deze vindt u terug in de afvalkalender.
Heeft u een afvalpas? Dan maakt u gebruik van de dichtsbijzijnde boven- of ondergrondse containers voor restafval of de verzamelcontainer in uw wooncomplex.
Hoe wordt geregistreerd hoe vaak er afval wordt aangeboden?
Alle gijze minicontainers zijn voorzien van een chip. Deze chip is gekoppeld aan uw huisadres. Als uw minicontainer door de inzamelwagen wordt geleegd, wordt dit door speciale apparatuur geregistreerd. Als er minicontainers op straat staan die geen chip hebben, dan worden ze niet geleegd.
Bij gebruik van de boven- of ondergrondse container registreert uw afvalpas (deze is geregistreerd op uw huisadres) dat u afval aanbiedt.
Restafval mag u niet naar het afvalbrengstation brengen, dit hoort in uw grijze minicontainer of in de verzamelcontainer voor restafval.
Frituurvet en Olie
Frituurvet of olie
Het (frituur)vet of olie dat u thuis gebruikt om te frituren kunt u inzamelen.
Hoe zamelt u (frituur)vet of olie in?
Giet het vet nooit door het toilet en gooi het niet bij het restafval. Uw oude (frituur)vet of olie kunt u het beste laten afkoelen en daarna opvangen in een oude plastic fles of een leeg melkpak. Op steeds meer plaatsen bij u in de buurt staan gele containers, bedoeld voor het inzamelen van (frituur)vet. Bijvoorbeeld bij de grotere supermarkten en sommige sportclubs. U kunt het (frituur)vet ook gratis inleveren bij het afvalbrengstation in Bergschenhoek. Kijk voor meer informatie over frituurvet recyclen op de website http://www.frituurvetrecyclehet.nl. Hier vindt u ook de dichtsbijzijnde inzamelpunten bij u in de buurt.
Wat gebeurt er met (frituur)vet of olie?
Van oud frituurvet maakt de verwerker een biodiesel, een brandstof die het milieu veel minder belast dan fossiele brandstoffen. Reststoffen die bij dit proces vrijkomen worden verwerkt tot andere nuttige producten, zoals biogas, biostookolie en biokunstmest.
Klein chemisch afval
Klein Chemisch Afval (KCA)
Onder KCA valt huishoudelijk afval waar chemische stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Denk daarbij aan schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën.
Hoe zamelt u KCA in?
Bewaar de verschillende producten apart en lever ze in op het afvalbrengstation.
Wat gebeurt er met KCA?
KCA kan schade veroorzaken aan lucht, bodem en water, bijvoorbeeld als het bij het restafval komt en verbrand wordt. Daarom moet het apart worden ingeleverd. Het wordt dan op een speciale manier verwerkt. Sommige onderdelen kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Stoffen die niet kunnen worden hergebruikt, worden onder speciale omstandigheden verbrand of gestort. Zo brengen ze geen schade toe aan het milieu.
Snoeiafval
Snoeiafval
Onder snoeiafval verstaan we alles wat groter is dan uw doorsnee tuinafval. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om takken van bomen en struiken uit uw tuin.
Dit valt niet onder snoeiafval:
- Tuingrond, zand en grind
- Tuintegels
- Graszoden
- Mest van hobbydieren zoals duiven
Hoe zamelt u snoeiafval in?
Op twee momenten in het jaar wordt snoeiafval gratis huis aan huis opgehaald. Aanmelden voor deze momenten is verplicht en kan via de bestelmodule.
Zodra de nieuwe inzameldatum bekend is wordt deze in de bestelmodule toegevoegd.
Waar moet u rekening mee houden bij het aanbieden van uw snoeiafval?
- Inzameling snoeiafval vindt alléén plaats op de gekozen data en wanneer u zich heeft aangemeld.
- Aanmelden kan via de bestelmoduel of via de klantenservice van Renewi Lansingerland.
- Op de dag dat het snoeiafval wordt opgehaald, mag het vanaf 06:00 uur worden aangeboden. Uiterlijk om 07:30 uur moet het snoeiafval op een, voor het inzamelvoertuig goed te bereiken plaats, bij uw woning aangeboden worden.
- Het snoeiafval mag niet bij of naast een ondergrondse container, boom, lantaarnpaal of op eigen grond geplaatst worden.
- Een stuk snoeiafval mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo.
- Het snoeiafval dient zoveel mogelijk gebundeld te zijn.
- Een stuk snoeiafval mag niet langer zijn dan 1 bij 1 meter.
- Er mag maximaal 2m3 snoeiafval per keer aangeboden worden.
- Snoeiafval in zakken of dozen wordt niet meegenomen.
Glas
Glas
Onder glas verstaan we glazen verpakkingen, oftewel flessen en potjes. Ruiten, gloeilampen, tl-buizen, ovenschalen, aquariumglas, keramiek, steen, porselein en spiegels niet. Deze items kunt u wel naar het afvalbrengstation brengen.
Glas kunt u weggooien in de diverse glascontainers die door de gemeente staan. Hieronder vindt u de dichtstbijzijnde inzamellocaties. Schoonspoelen mag maar hoeft niet. Ook mogen de doppen en deksels op de flessen en potjes blijven. Plastic doppen mogen bij het PMD.
Wat gebeurt er met het ingezamelde glas?
Glas is de perfecte grondstof voor nieuw glas, omdat het keer op keer opnieuw te gebruiken is zonder kwaliteitsverlies. Het ingezamelde glas wordt op de verwerkingslocaties verder gebroken en daarbij ontdaan van alle vervuiling, zoals kunststoffen, metalen en KSP (keramiek, steen, porselein). De schone glasscherven dienen als grondstof voor nieuwe toepassingen, zoals flessen, glazen en andere glasproducten.
Oud Papier & Karton
Oud Papier & Karton
In de papiercontainer mogen kranten, boeken, cadeaupapier, enveloppen, golfkarton en kartonnen dozen, papieren zakken, reclamedrukwerk, telefoongidsen en tijdschriften. Ook schone en droge eierdozen mogen erin. Een enkel nietje of kunststof venstertje mag gewoon bij het papier. Bij het recyclen worden die verwijderd. Plastic folie om een tijdschrift en zuivelverpakkingen horen niet bij het papier.
Hoe zamelt u papier en karton in?
De minicontainer voor papier en karton (OPK) is te herkennen aan de blauwe deksel. Eens in de vier weken kunt u de minicontainer voor OPK aanbieden op de daartoe aangewezen aanbiedplaats. Uw inzameldag vindt u in de afvalkalender. U kunt papier en karton ook naar een verzamelcontainer brengen.
Wat gebeurt er met uw papier?
Papier is geen afval, maar een belangrijke grondstof voor het opnieuw maken van papier en karton. Papier kan ongeveer zeven keer worden hergebruikt. Om papier opnieuw te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het schoon en droog is. Op verwerkingslocaties wordt het ingezamelde materiaal zowel handmatig als door middel van zeef- en luchtstroomtechnieken gescheiden. Het papier wordt verkleind, gebaald en ingezet in de papier verwerkende industrie voor de productie van dozen, kranten en tissueproducten.
Textiel
Textiel
Onder textiel vallen kapotte of versleten kleding, schoenen (per paar), huishoudelijk textiel (gordijnen, lakens), zachte knuffels, kledingaccessoires (petten, tassen) en dekbedhoezen.
Hoe zamelt u textiel in?
Verspreid door Lansingerland vindt u milieuparkjes waar u uw textiel in afvalcontainers gescheiden aan kunt bieden. Het textiel wordt door TexNL opgehaald.
Gratis ophaalservice aan huis.
Speciaal voor gemeente Lansingerland kunnen inwoners die daar behoefte aan hebben een afspraak maken om het textiel aan huis op te halen. Via onderstaand link kan het contactformulier ingevuld worden, plak de sticker op de afgesloten zak en zet deze op de afgesproken dag voor 9.00 uur buiten.
Wat gebeurt er met textiel?
Het ingezamelde textiel gaat naar een sorteercentrum in Rotterdam. Textiel dat nog bruikbaar is, wordt hergebruikt. Soms ziet textiel er op het oog onbruikbaar uit. Bijvoorbeeld omdat er veel gaten in zitten. De meeste textielvezels zijn dan nog goed. Die textielvezels kan de verwerker in nieuwe producten verwerken. Van katoenvezels wordt bijvoorbeeld isolatiemateriaal gemaakt.
Groente, Fruit en Tuinafval
Groente-, Fruit- en Tuinafval
Groente- fruit- en tuinafval (GFT) is afval afkomstig uit de tuin, etensresten, schillen van fruit en overblijfselen van groente. Ook bijvoorbeeld koffiedik en theezakjes kunnen bij het GFT-afval. Twijfelt u of iets bij het GFT-afval mag? Vul het item dan in via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal op www.afvalscheidingswijzer.nl/.
Hoe scheidt u GFT?
De minicontainer voor GFT herkent u aan de groene deksel. U kunt de minicontainer voor GFT op de aanbieddag voor 07:30 uur aanbieden op de daartoe aangewezen aanbiedplek. De aanbieddag is te vinden op de afvalkalender. Het kan zijn dat, als u in een appartement woont, GFT via een verzamelcontainer wordt ingezameld.
Wat gebeurt er met uw GFT?
GFT uit Lansingerland wordt gegist en/of gecomposteerd in Hoek van Holland. Van het GFT maakt de verwerker verschillende soorten compost en tuinaarde. Tuinbouwbedrijven, hoveniers en waarschijnlijk ook u, gebruikt deze compost en tuinaarde. Bijvoorbeeld in uw tuin of bij het verpotten van kamerplanten.
Plastic, Metalen en Drankkartons
Plastic- & metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD)
Plastic- & metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD)
Bij PMD gaat het om lege verpakkingen die uit één soort materiaal bestaan. Denk aan:
- tasjes, tassen en broodzakken
- pasta- en rijstzakken
- doorzichtige snoepzakken
- verpakking van vleeswaren en kaas
- folies om tijdschriften en reclamefolders
- boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes
- groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes
- bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs
- knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise
- flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
- flacons voor bijv. shampoo, douchegel, badschuim en zeep
- plastic tubes voor bijv. gel, crème, bodylotion en tandpasta
- plastic flessen voor olie en azijn
- plastic flessen voor frisdrank, water en zuivel
- potjes voor gel, medicijnen, vitamines
- drankenkartons van fruitsap, melk e.d. (met rietje of dop)
- drankblikjes, conservenblikken e.d.
- borden, bakjes en schaaltjes van aluminium
- plastic folie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken
- spuitbussen van cosmeticaproducten en voedingsmiddel
- doordrukstrips met aluminium met blister achterkant
De volgende zaken horen niet in het plastic afval
Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan:
- plastic speelgoed of emmers van harde plastic
- piepschuim en foam verpakkingen
- verpakkingen met gevarenicoon: mosbestrijder, rattengif, insecticide
- verpakkingen van olie, verf, petroleum, lak en vernis
- verpakkingen die giftige producten bevat hebben: gootsteenontstopper,etc.
- verpakkingen met inhoud
Twijfel u of een product wel of niet bij het PMD hoort? Vul het product dan in bij de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal via www.afvalscheidingswijzer.nl.
Hoe zamelt u PMD in?
PMD biedt u aan in speciaal daarvoor bestemde zakken. Op de zakken staat wat er wel en niet mag. PMD-materiaal mag ongewassen en met dop aangeboden worden. Indeuken is niet nodig maar kan wel handig zijn om ruimte te besparen. Het is van belang dat het verpakkingsmateriaal leeg is. PMD wordt wekelijks opgehaald. Voor de aanbieddag kunt u de afvalkalender raadplegen. Vanaf 7.30 uur kan de vuilniswagen langskomen. Zorg dat uw zakken op de ophaaldag voor 7.30 uur aan de kroonring hangen. Niet veel eerder of later want dat vergroot de kans dat bijvoorbeeld katten en vogels de zakken openscheuren en dat geeft rommel. Is de vuilniswagen al geweest? Laat de zak dan niet buitenhangen! U kunt het PMD materiaal ook naar één van de PMD verzamelcontainers in uw wijk brengen.
Nieuwe zakken nodig?
U kunt gratis PMD-zakken ophalen bij een locatie bij u in de buurt.
- Bergschenhoek
Gemeentehuis Lansingerland, Tobias Asserlaan 1
Afvalbrengstation, Bosland 51
Bibliotheek Oostland, Wilhelminastraat 1 A
Praxis, Leeuwenhoekweg 2 A
Jumbo, Dorpsstraat 39
Plus Koelhuis, De Vlashoeck 24 - Berkel en Rodenrijs
Gemeentewerf, Veilingweg 44
Bibliotheek Oostland, Nieuwstraat 25
Karwei, Berkelse Poort 1
Jumbo, Esdoornlaan 1
Energiewinkel, Herenstraat 28
Jumbo, Westpolderstraat 86
Hoogvliet, Raadhuishof 25
Albert Heijn, Westerwater 2
Albert Heijn, Rozenoord 2
- Bleiswijk:
Bibliotheek Oostland 't Web, Nachtegaallaan 4
Sportstudio Workout, Kooilaan 1A
Speel!, Dorpsstraat 7
Albert Heijn, Dorpstraat 84
Vanaf 1 januari 2025 is het niet meer mogelijk om de zakken thuis te laten bezorgen.
Wat wordt er gedaan met uw kunststof verpakkingsmateriaal?
PMD gaat eerst naar een sorteerinstallatie. Het plastic en papier van drankenkartons haalt de verwerker van elkaar. De verwerker maakt van verschillende soorten plastic vaak eerst granulaat. Dat zijn korrels van plastic die als grondstof voor nieuwe producten dienen. Verschillende soorten plastic smelten bij verschillende temperaturen. Door het plastic te laten smelten kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden.
Bestellen
24-06-2025 Grofvuil.
LET OP u krijgt een mail en deze moet worden bevestigd, onderaan uw mail bevind zich een knopje die u moet bevestigen. Plaats het grofvuil buiten op de datum die u met...
10-06-2025 Grofvuil
LET OP u krijgt een mail en deze moet worden bevestigd, onderaan uw mail bevind zich een knopje die u moet bevestigen. Plaats het grofvuil buiten op de datum die u met...
Extra OPK container inleveren
Indien u uw extra OPK container(s) niet meer nodig heeft kunt u deze gratis inleveren. In de opmerking geeft u aan welk formaat u wilt inleveren (140L of 240L). Let o...
Extra GFT container inleveren
Indien u uw extra GFT container(s) niet meer nodig heeft kunt u deze gratis inleveren. In de opmerking geeft u aan welk formaat u wilt inleveren (140L of 240L). Let ...
Inzamellocaties
Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.
Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken
Glas Bosland 51 (ABS) BERGSCHENHOEK
OPK Waghenaerdreef BERGSCHENHOEK
PMD Bosland 51 (ABS) BERGSCHENHOEK
Textiel Bosland 51 (ABS) BERGSCHENHOEK
Restafval Sporthoeklaan BERGSCHENHOEK
GFT Sporthoeklaan BERGSCHENHOEK
Blipvert Rondom BERGSCHENHOEK Containernummer: 7
Meer weten?
Deze afvalwijzer wordt aangeboden en onderhouden door Renewi
Heeft u vragen over de informatie binnen MijnAfvalWijzer? Of heeft u een vraag over het scheiden en/of inzamelen van afval in gemeente Lansingerland? Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Klantenservice Renewi
Telefoon: 010 – 44 54 199
E-mail: [email protected]
Melding maken
Via onderstaand formulier maakt u een melding over uw afval. De klantenservice van Renewi Lansingerland neemt de melding in behandeling. De velden Telefoonnummer en E-mailadres zijn verplicht en moeten ingevuld worden.