Logo gemeente ZOETERMEER

Jaaroverzicht

Geen ophaalgegevens gevonden voor

Je hebt je aangemeld om op het op te laten halen. Bevestig jouw aanmelding via de knop ‘Bevestig’.Wil je een e-mailherinnering ontvangen, geef dan jouw e-mailadres op


Dit verzoek is nog niet goedgekeurd

U gaat het ophaalverzoek voor op datum annuleren


Notificaties

Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken

  • restafval
  • gft

Gebruik de onderstaande URL voor het toevoegen van de ophaaldagen aan jouw agenda.


Je aanvraag voor een fysieke kalender is succesvol geregistreerd en zal zo spoedig mogelijk verzonden worden.

Dit kan ongeveer 5 werkdagen duren.

Scheidingsinfo

Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.

  • Scheidingsinformatie over Restafval restafval
  • Scheidingsinformatie over Groente, Fruit en Tuinafval gft
  • Scheidingsinformatie over Papier en karton papier
  • Scheidingsinformatie over Glas glas
  • Scheidingsinformatie over Textiel textiel
  • Scheidingsinformatie over Klein chemisch afval kca
  • Scheidingsinformatie over Frituurvet en Olie vet
  • Scheidingsinformatie over Kringloop kringloop
  • Scheidingsinformatie over Grofvuil grofvuil
  • Scheidingsinformatie over Electrische apparaten elec
  • Scheidingsinformatie over Plastic, Blik en Drankkartons PBD
  • Scheidingsinformatie over Asbest asbest

Restafval

Wat is het?

Restafval is al het afval dat overblijft na het scheiden van het recyclebare afval.

Waar kan het heen?

U moet het restafval aanbieden in de grijze minicontainer. De minicontainer moet tussen 22.00 uur op de dag voorafgaand aan de inzameldag en voor 07.30 uur op de inzameldag worden aangeboden. De minicontainer dient zo spoedig mogelijk na lediging, doch uiterlijk om 19.00 uur op de inzameldag, van de aanbiedplaats te zijn verwijderd. Mocht u, bij wijze van uitzondering, meer afval hebben dan in de minicontainer past, kunt u dit altijd gratis bij het Zelfbrengdepot brengen.

Bewoners die geen minicontainer hebben, moeten restafval achterlaten in de ondergrondse restafvalcontainer. Belangrijk is de ondergrondse container na het gebruik weer te sluiten.

Wat gebeurt ermee?

Restafval wordt verbrand in verbrandingsovens. 

 

Groente, Fruit en Tuinafval

Wat is het?

GFT-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten. Hier valt ook al het kleine tuinafval onder.

Waar kan het heen?

GFT-afval bent u, als in de laagbouw of gestapelde laagbouw met tuin woont, verplicht aan te bieden in de groene minicontainer. Zorg ervoor dat de medewerkers van de afdeling Afvalinzameling de minicontainers goed kunnen legen. U wordt verzocht het GFT-afval niet aan te stampen, takken die klem kunnen zitten niet in de container te deponeren en de deksel te sluiten.

Woont u in een ander soort pand of in Oosterheem, dan bent u verplicht uw GFT-afval aan te bieden in de aparte GFT-zuilen of ondergrondse GFT-containers. Zorg dat takken voldoende klein zijn geknipt.

U mag het GFT-afval niet in een plastic zakje weggooien. U kunt voor het aanbieden van uw GFT-afval composteerbare zakken gebruiken. Deze herkent u aan het logo van een kiemplantje.

Wat gebeurt ermee?

GFT-afval wordt verwerkt tot hoogwaardige grondverbeteraar. Met een compostvat kunt u zelf compost maken. Een compostvat kunt u in Zoetermeer kopen bij verschillende tuincentra.

Papier en karton

Wat is het?

Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen. Drinkpakken en pizzadozen horen er niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in. Maak uw karton klein en plat.

Waar kan het heen?

Papier en karton horen in de papiercontainer. U kunt oud papier ook meegeven aan scholen en verenigingen. Hierover vindt u regelmatig informatie in de lokale kranten. Ook kunt u meer informatie vinden op : https://www.zoetermeer.nl/inwoners/producten-a-z_45918/product/afval-papier-en-karton_976.html

Klik in het kaartje links op het icoontje van de minicontainer voor de ondergrondse milieu-eilanden bij u in de buurt. 

Wat gebeurt ermee?

Papier en karton wordt gerecycled. In een papierverwerkingsfabriek wordt hier nieuw papier van gemaakt. Recycling spaart grondstoffen als hout en energie.

 

Glas

Wat is het?

Eenmalige glazen verpakkingen, zoals keukenglas, drankenglas en badkamerglas.

Vlakglas, zoals ruiten en spiegels, mag niet in de glasbak, dit is vaak van een andere samenstelling.

Waar kan het heen?

U bent verplicht om flessen en potten in de glascontainers te deponeren. Klik in het kaartje links op het icoontje van de minicontainer voor de ondergrondse milieu-eilanden bij u in de buurt.

Statiegeldflessen kunt u in de supermarkt inleveren.

Vlakglas en spiegels kunt u inleveren bij het Zelfbrengdepot.

Wat gebeurt ermee?

Glas wordt gerecycled. Er wordt in de glasfabriek nieuw glas van gemaakt. Recycling spaart grondstoffen en energie.

Textiel

Wat is het?

Het gaat hier om kleding, doeken, schoenen, lappen en beddengoed.

Waar kan het heen?

U kunt uw textiel naar de daarvoor bestemde verzamelcontainers brengen. Klik in het kaartje links op het icoontje van de minicontainer voor de ondergrondse milieu-eilanden bij u in de buurt. Ook kunt u textiel inleveren bij de Pelgrimshoeve of Terre des Hommes. Al het niet bruikbare textiel (lorren) kan bij het Zelfbrengdepot worden ingeleverd of in de ondergrondse textielcontainers worden gedeponeerd.

Wat gebeurt ermee?

Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op wat bruikbaar en niet bruikbaar is. Goede kleding gaat naar 2ehands winkels toe, of bijvoorbeeld naar derdewereldlanden . Het overige textiel wordt verwerkt tot geluiddempend industrieel materiaal, poetsmateriaal en isolatie.

 

 

 

 

 

 

Klein chemisch afval

Wat is het?

Het gaat hier veelal om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor het milieu(brandbaar, giftig en bijtend) zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en olien.

Waar kan het heen?

U moet het KCA-Afval in gesloten, liefst originele verpakking aanbieden bij het Zelfbrengdepot. Batterijen kunt u altijd inleveren in diverse winkels. 

Wat gebeurt ermee?

Een gedeelte van het KCA wordt gerecycled. Het overige wordt onder dermate hoge temperaturen verbrand dat dit geen schadelijke resten achterlaat.

Frituurvet en Olie

Wat is het?

Gebruikt frituurvet en –olie uit bijvoorbeeld de frituurpan of friteuse.

Waar kan het heen?

Doe gebruikt frituurvet in een afgesloten fles. Lever gebruikt frituurvet in bij het zelfbrengdepot of één van de inzamelpunten bij u in de buurt. Bij steeds meer supermarkten, scholen en sportclubs staat een gele container. Kijk voor de inzamelpunten op www.frituurvetrecyclehet.nl. Zo draagt u bij aan een groene samenleving.

Wat gebeurt ermee?

Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen.

Kringloop

Wat is het?

Goederen die nog een tweede leven kunnen hebben, zoals een bank, kast, kleding en tv.

Waar kan het heen?

De Pelgrimshoeve, Wattstraat 21, telefoon 079-3610933;

Terre des Hommes, Hannie Schaftrode 144, telefoon 079-3214374 (alleen kleding en kleine huishoudelijke artikelen).

Wat gebeurt ermee?

Voordat het in de kringloopwinkel komt, worden de goederen bekeken en waar nodig gerepareerd. Daarna kan het door klanten gekocht worden. Een kringloopwinkel is een heel mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik.

 

Grofvuil

Wat is het?

Al het huishoudelijk afval dat niet in de restcontainer past. Dit kunnen meubels, bedden, planken en vloerbedekking zijn.

Waar kan het heen?

Zelf brengen

Als inwoner van Zoetermeer kunt u uw grof huishoudelijk afval gratis brengen naar het Zelfbrengdepot. Het zelf brengen van uw afval naar het depot is beter voor het milieu doordat de afvalscheiding beter is én is kostenbesparend voor de gemeente.

Laten ophalen

Voor het laten ophalen van grof huishoudelijk afval moet u een afspraak maken. U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice maar u kunt ook digitaal een afspraak maken via http://www.zoetermeer.nl/grofvuil Het ophalen van grofvuil is gratis als u kiest voor een van de dagen die de gemeente aangeeft. Bij keuze voor een andere dag worden kosten in rekening gebracht.

Het grofvuil wordt bij u opgehaald als het op de afgesproken dag voor 07.30 uur op de aanbiedplaats wordt aangeboden. U mag maximaal 2m3 per keer aanbieden en het mag niet zwaarder zijn dan 30 kg per onderdeel. Voorwerpen mogen maximaal 1,5 meter lang zijn en moeten in bundels worden samengebonden. Tapijt moet in stukken worden gesneden. Er mag niets in dozen of plastic zakken worden neergezet en het grofvuil mag nooit op de metalen plaat van de ondergrondse container worden geplaatst.

 

Wat gebeurt ermee?

Grof huishoudelijk afval wordt voordat het de verbrandingsoven in gaat nog gescheiden van metalen. Goederen die nog geschikt zijn voor een tweede leven kunnen daarom beter naar de kringloopwinkel toe.

Electrische apparaten

Wat is het?

Wit- en bruingoed zijn alle afgedankte elektrische en elektronisch apparatuur.

Klein wit- en bruingoed zijn alle kleine elektrische apparaten met een stekker of batterijen die in een boodschappentas kunnen. Groot wit- en bruingoed is te groot om in een boodschappentas te vervoeren.

Waar kan het heen?

Als u een nieuw gelijkwaardig apparaat koopt, kunt u uw oude apparaat gratis inleveren bij de winkel. U betaalt immers een verwijderingsbijdrage voor deze dienst. Verder kunt u de elektrische apparaten aanbieden op het Zelfbrengdepot of laten ophalen door de afdeling Afvalinzameling. Voor het ophalen gelden de voorwaarden zoals gesteld bij grofvuil.

Wat gebeurt ermee?

Wit- en bruingoed wordt uit elkaar gehaald, zodat de daarvoor geschikte onderdelen gerecycled kunnen worden.

 

 

Plastic, Blik en Drankkartons

Wat is het?

  • Plastic verpakkingsmateriaal zoals lege shampooflessen, plastic verpakkingen van dranken en voedsel en folie van folders. Etiketjes kunnen er op blijven en u hoeft de verpakkingen niet om te spoelen. Geen verpakkingen met een folie binnenkant (bijv. chipszakken)
  • Alle metalen verpakkingen zoals frisdrankblikjes en conservenblikken. Maar ook blikjes van honden- en kattenvoer, metalen deksels, tubes en doppen, en aluminium schaaltjes en bakjes.
  • Drinkpakken zoals van sappen en zuivel, maar ook drinkpakjes voor kinderen.

Waar kan het heen?

Op diverse plaatsen staan containers om plastic, blik en drankenkartons in te zamelen. Voor het verzamelen van het plastic, het blik en de drankenkartons thuis, kunt u de plastic tasjes uit de winkel gebruiken. Klik in het kaartje links op het icoontje van de minicontainer voor de ondergrondse milieu-eilanden bij u in de buurt.

Wat gebeurt ermee?

Van het ingezamelde plastic verpakkingsmateriaal worden nieuwe plastic producten gemaakt zoals nieuwe flessen en flacons. Maar ook voor de productie van andere artikelen zoals bijvoorbeeld vloerbedekking, tennisballen, automaterialen, golfballen en fleecekleding. Blik en andere metalen verpakkingen worden gerecycled. De drankenkartons worden gescheiden en het karton ervan wordt gerecycled

 

Asbest

Wat is het?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels.

Waar kan het heen?

Asbest is gevaarlijk voor de volksgezondheid. Kleine hoeveelheden zoals een plantenbak, een beschermplaatsje of warmhoudplaatje kunt u verpakt in plastic rechtstreeks bij het Zelfbrengdepot brengen. Daar moet u dan een registratieformulier invullen. Grotere hoeveelheden asbest die vrijkomen bij slopen, moet u aanmelden bij de afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving, bereikbaar onder telefoonnummer 14079. Met een formulier biedt u vervolgens het asbest, verpakt in stevig plastic, aan bij het Zelfbrengdepot.

Wat gebeurt ermee?

Wordt op verantwoordelijke wijze afgevoerd naar de daarvoor bestemde bedrijven.

Inzamellocaties

Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.

Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken

papier Planbaan/Royschans

glas Planbaan/Royschans

textiel Planbaan/Royschans

PBD Planbaan/Royschans

MEER LOCATIES

Meer weten?

Heeft u vragen over de informatie binnen AfvalWijzer over het scheiden en/of inzamelen van uw afval, neemt u dan contact op met uw gemeente.

 

Telefoonnummer 14 079, Afvalinzameling, keuze 2