
Eerstvolgende ophaalmoment:
zaterdag 26 april
Milieustraat gesloten
Jaaroverzicht
Dit verzoek is nog niet goedgekeurd |
Notificaties
Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken
Nieuws
Is uw kliko niet geleegd?
Bezoek milieustraat Velperengh Doorn alleen op …
Oranje deksel PMD kliko
Is uw kliko niet geleegd?
Bezoek milieustraat Velperengh Doorn alleen op …
Scheidingsinfo
Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.
-
Milieustraat
-
PMD
-
gft+e
-
restafval
-
papier
-
glas
-
textiel
-
kringloop
-
vet
-
grofvuil
-
grof snoeiafval
-
kca
-
asbest
-
Afvalpas
-
auto banden
-
schoon puin & sloop afval
-
kliko
-
Metaal
-
Milieustraat gesloten
-
elek
-
afvalstoffenheffing
Milieustraat
De milieustraat is bedoeld voor afval dat u niet mee kunt geven als huisvuil. U moet eerst een afspraak maken en u kunt niet alle soorten afval brengen. Voor asbest en voor banden met velg betaalt u een vergoeding. De milieustraat is alleen voor inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Bekijk voor u komt de informatie en de openingstijden.
Afspraak maken bezoek milieustraat
Plastic, Metalen en Drankkartons
Dit zijn alle verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drinkpakken. Doe dit afval in de PMD-kliko. Dat is beter voor het milieu, het bespaart geld en u houdt minder restafval over. De verpakkingen moeten leeg zijn, maar hoeven niet schoongemaakt te worden. Maak ze zo klein mogelijk, de doppen mogen blijven zitten.
Wat mag er in de PMD-kliko? Bekijk het overzicht.
Geen PMD
Grote hard-plastic gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed en tuinstoelen brengt u naar de naar de milieustraat.
Wat gebeurt ermee?
- Het plastic wordt gesorteerd en verwerkt tot korrels die worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten zoals vloerbedekking, tennisballen, dvd-dozen, automaterialen, golfballen en fleecekleding
- Metaal wordt geheel gereycled
- Van drinkpakken wordt het aluminium of plastic laagje afgeweekt. Het karton en het aluminium worden hergebruikt
Groente-, Fruit- en Tuinafval + Etensresten
GFT+E afval is groente-, fruit-, (klein) tuinafval + etensresten. GFT+E afval kan in de groene of bruine kliko. Heeft u geen GFT-kliko, bijvoorbeeld omdat u in een appartement woont, dan kan het GFT+E afval bij het restafval.
Wat gebeurt ermee?
Het GFT+E afval wordt vergist tot biogas. Van het restproduct wordt compost gemaakt. Vergisten is een van de duurzaamste verwerkingsmethoden van dit moment.
Formulieren
Restafval
Restafval is het afval dat overblijft na afvalscheiding. Restafval moet in de grijze kliko. Bij hoogbouw is er een (ondergrondse) verzamelcontainer waarvoor u meestal een afvalpas nodig heeft. Zet de kliko op de inzameldag uiterlijk om 07.00 uur aan de weg.
Wat gebeurt er mee?
Van restafval wordt energie gewonnen na verbranding in speciale ovens.
Papier en karton
Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan kartonnen verpakkingen. Melkpakken en andere drankenkartons, waar een plastic- of aluminiumlaagje inzit, horen bij het PMD-afval.
Minder papier? Bij de gemeente kunt u nee/ja-stickers krijgen die u op uw brievenbus kunt plakken. Op deze stickers staat welke reclame u niet wilt krijgen.
Waar kan het heen?
Papier en karton wordt eens per maand door Remondis samen met verenigingen huis-aan-huis ingezameld via de blauwe papier kliko (of grijze kliko met blauwe deksel). Heeft u geen papierkliko of is uw papier-kliko vol? Breng het papier en karton dan naar de verzamelcontainer bij u in de buurt, het mag namelijk niet niet naast de kliko worden aangeboden. Onder de button inzamellocaties ziet u waar deze zijn. Enkele verenigingen, scholen en andere non-profit organisaties hebben ook een container staan waarin u uw papier en kwarton kwijt kunt. U kunt uw papier ook naar de milieustraat brengen.
Wat gebeurt ermee?
Verenigingen die papier inzamelen krijgen hiervoor een vergoeding van de gemeente. Ingezameld papier en karton wordt verhandeld als grondstof voor nieuw papier. Meer dan 75% van het nieuwe papier wordt al van oud papier gemaakt.
Containers voor de grote dozen
Op verschillende plekken staan grote bovengrondse containers waar u dozen en overig oud papier kwijt kunt:
- Amerongen: Majoorsweg 8 (Muziekvereniging Ons Genoegen), maandag t/m zaterdag van 08.00-18.00 uur
- Doorn: Buurtweg 3b (Voetbalvereniging DEV) maandag t/m zaterdag 09.00-20.00 uur
- Overberg: Dwarsweg 65b, (Kerkvoogdij Nederlands Hervormde Kerk) dagelijks 08.00-20.00 uur
Klachten over de papierinzameling?
Bel de gemeente (0343) 56 56 00 of stuur een mailtje naar [email protected]
Formulieren
Kliko aanvragen, ruilen en repareren
Glas
Verpakkingsglas zoals potten en flessen van etenswaar of dranken, glazen cremepotjes, parfumflesjes, glazen deorantrollers, en dergelijke mogen in de glasbak.
Geen glas
Keramisch glas (zoals ovenschalen, theeglazen, etc), kristalglas, aardewerk en porselein, vlakglas, zoals ruiten en spiegels, mag niet in de glasbak. Dit wordt op de milieustraat gescheiden ingezameld.
Waar kan het heen?
U kunt het verpakkingsglas in een glascontainer kwijt. Andere soorten glas brengt u naar de milieustraat.
Wat gebeurt ermee?
Het glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er bijvoorbeeld weer nieuwe flessen van gemaakt. Glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder verlies van kwaliteit. Op kleur gescheiden glas levert de meeste milieuwinst op.
Textiel
Kleding, linnengoed, doeken, schoenen, riemen, lappen, dekens en lompen zijn textiel-afval. Ook versleten of kapotte kleding is welkom. Het moet wel schoon en droog zijn.
Waar kan het heen?
U kunt uw textiel naar de daarvoor bestemde verzamelcontainers brengen. Kijk voor de dichtstbijzijnde inzamelcontainer op www.mijnafvalwijzer.nl, het kaartje in de afvalapp of onder het tabblad documenten.
Twee keer per jaar komen medewerkers van Biga Groep langs om (binnen de bebouwde kom) textiel aan huis op te halen. De data worden bekend gemaakt in het Gemeentenieuws en via de afvalapp. Een week van tevoren ontvangt iedereen een zak in de brievenbus om het textiel in te doen
Wat gebeurt ermee?
Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op bruikbaar en niet-bruikbaar. Goede kleding wordt hergebruikt. Het overige textiel wordt vervezeld en verwerkt tot nieuwe producten, zoals kofferriemen, isolatiemateriaal en vulling voor matrassen. Er kan ook garen van gesponnen worden, waarvan weer nieuwe kleding gemaakt wordt.
Textielinzameling levert geld op. In onze gemeente zijn de paarse textielcontainers van Biga. De Biga gebruikt de opbrengst om inwoners in onze gemeente die moeilijk aan een baan komen zinvol werk te geven.
Kringloop
Herbruikbare goederen of kringloopgoederen zijn alle soorten spullen uit een huishouden die nog in goede staat verkeren. Ze moeten heel en schoon zijn, en er mogen geen duidelijke slijtplekken, scheuren of beschadigingen zijn.
Kringloop medewerkers mogen spullen weigeren die naar hun oordeel niet geschikt voor de kringloop zijn.
Waar kan het heen?
Herbruikbare goederen kunt u brengen of op afspraak gratis laten ophalen door de Kringloop Zeist.
U kunt de herbruikbare goederen ook inleveren bij de milieustraat.
In Maarn staat op elke 3e woensdag van de maand van 10:00-11:30 uur de Kringloopbus bij Dagcentrum De regenboog, Trompplein 2. Ook daar kiunt u herbruikbare spullen brengen.
Wat gebeurt ermee?
Alle goederen gaan naar de centrale verwerkingshal in Zeist waar ze gesorteerd, en zo nodig opgeknapt worden. Vervolgens worden ze in één van de winkels verkocht, doorgegeven of weggegeven.
Frituurvet en Olie
Gebruikt frituurvet of -olie kunt u inleveren bij de milieustraat, de chemokar of bij een supermarkt met een speciale gele container voor frituurvet en/of -olie. Gooi frituurvet nooit in het toilet. Dit geeft verstopping.
Wat gebeurt ermee?
Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen.
Grofvuil
Grofvuil of grof afval is huishoudelijk afval dat te groot of te zwaar is om in een kliko of verzamelcontainer voor afval te doen.
Waar kan het heen?
Grofvuil of grof afval brengt u naar de milieustraat, daar kunt u het scheiden zodat het zoveel mogelijk gerecycled wordt. U kunt per keer maximaal 2 m³ grofvuil afgeven bij de milieustraat.
Voor een bezoek aan de milieustraat moet vooraf online een afspraak gemaakt worden. Meer informatie over de milieustraat
Grofvuil of grof afval laten ophalen?
U maakt een afspraak als u afval wilt laten ophalen. De kosten voor deze service bedragen € 18,10 per keer. Het werkt als volgt:
- ga naar de website mijnafvalweg.nl
- meld u eenmalig aan.
- vul uw gegevens in, geef aan welke spullen u wilt laten ophalen, en selecteer de ophaaldag
- betaal via iDeal voor de afspraak
- pas na betaling is de afspraak bevestigd
Op de afgesproken dag zet u de spullen die u heeft aangemeld voor uw woning aan de weg. De Biga Groep haalt dit in de loop van de dag (tussen 8:00 en 17:00 uur) op en brengt het naar de milieustraat waar ze het gescheiden inleveren.
Goed om te weten
- per keer mag u niet meer dan 1 m³ meegeven
- u kunt maximaal 4 keer per jaar gebruik maken van deze service
- u kunt niet alle soorten grofvuil laten ophalen: overzicht van wat niet wordt meegenomen
Voor bedrijven
Wilt u als bedrijf afval kwijt, dan sluit u een overeenkomst met een particuliere afvalinzamelaar.
Grof snoeiafval gebundeld
Grof snoeiafval is tuinafval dat niet in de kliko past. Kerstbomen biedt u zonder pot en versierselen aan. Boomstammen dikker dan 10 cm en stobben horen niet bij het grof snoeiafval. Grond en aarde worden niet geaccepteerd.
Waar kan het heen?
U kunt per keer maximaal 2 m³ snoeiafval afgeven bij de milieustraat. De gemeente zamelt vijf keer per jaar het snoeiafval huis aan huis in. Voor de juiste dag kunt u op de afvalkalender kijken of kijk op het maandoverzicht in deze app. Woont u in het buitengebied, dan moet u minimaal 48 uur voor de inzameldag melden dat u snoeiafval wilt laten ophalen. Dat kan via www.mijnafvalweg.nl of bel (033)- 479 63 12.
Hoe bied ik het aan?
- Snoeiafval moet hanteerbaar, samengebonden en te tillen zijn
- Het snoeiafval mag niet zwaarder zijn dan 15 kilo en niet langer dan 1,80m
- Zet het het grofvuil op de inzameldag voor 7:00 uur aan de weg
Wat gebeurt er mee?
Grof snoeiafval wordt klein gemaakt en gebruikt voor grondwerken in de veengebieden.
Klein chemisch afval
Dit zijn stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu doordat ze brandbaar, giftig en/of bijtend zijn. Lege verpakkingen horen niet bij het KCA, en kunnen bij het restafval.
Waar kan het heen?
U kunt uw KCA inleveren bij de milieustraat en twee keer per jaar bij de chemokar in uw woonplaats. Voor de juiste dag kijkt u op de afvalkalender kijken of ga naar www.mijnafvalwijzer.nl.
Vermeld bij het inleveren op de verpakking duidelijk de inhoud. De chemokar accepteert ook kleine elektrische en elektronische apparaten. Batterijen kunt u ook inleveren bij winkels. Medicijnen en injectienaalden brengt u naar de apotheek.
Waar staat de chemokar?
Amerongen
- 10.45-12.00 uur Burg. W. Martenslaan, voormalige bushalte
Driebergen
- 9.00-10.30 uur parkeerplaats De Sluis
- 10.45-12.00 uur Burgemeesterpark ter hoogte van de Zonheuvelschool
Doorn
- 09.00-12.00 uur parkeerplaats Rooms-Katholieke St. Martinusparochie aan de IJskelderlaan
Leersum
- 9.00-12.00 uur Cultuurhuis De Binder, Hoflaan 29
Maarn
- 9.00-10.30 uur J. van Wassenaerlaan 25
Maarsbergen
- 10.45-12.00 uur Tuindorpweg t.h.v. nr 4 en 6, parkeerplaats Bakkerij Bos
Overberg
- 9.00-10.15 uur Haarweg
Wat gebeurt ermee?
Omdat het gevaarlijke stoffen zijn mag chemisch afval niet bij het restafval. Afhankelijk van de soort stof wordt het onder gecontroleerde omstandigheden verwerkt.
Asbest
Asbesthoudende materialen zijn in het verleden veel gebruikt in gebouwen en woningen. De vezeltjes die vrijkomen wanneer die materialen verweren of gesloopt worden zijn gevaarlijk. Informeert u vooraf naar een veilige manier van verwijderen en verwerken. Meer informatie over asbest
Waar kan het heen?
Voordat asbest verwijderd mag worden moet eerst een sloopmelding worden ingediend. U ontvangt bericht of u het asbest zelf mag verwijderen of dat dit door een professioneel bedrijf moet worden gedaan.
Als u het asbest zelf mag verwijderen, dan kunt u het vervolgens, mits dubbel verpakt in stevig plastic, inleveren bij de milieustraat. Het inleveren van asbestplaten kost € 4,61 per vierkante meter. U kunt maximaal 20 platen inleveren. U moet wel een bevestiging van de melding meenemen.
Wat gebeurt er mee?
Er is (nog) geen goede manier om asbest te verwerken. Het is dan ook een van de zeer weinige afvalsoorten die gestort worden.
Afvalpas
Verschillende bewoners van hoogbouwwoningen hebben een afvalpas voor de verzamelcontainer. De afvalpas hoort bij de woning. Bij verhuizing moet de pas in de woning achterblijven.
Verlies, defect of nieuwe bewoner
Bij verlies, defect of als er geen pas in de woning is achtergelaten, kunt u een nieuwe pas aanvragen. Bij verlies of onzorgvuldig gebruik zijn hier kosten aan verbonden.
Verzamelcontainer
- Werp alleen dichtgebonden afvalzakken in de verzamelcontainer
- Werp geen oud papier, karton, kratjes, chemisch afval, metaal of grof afval in de verzamelcontainer
- Zet afval niet naast de container. Dit wordt niet meegenomen met het legen van de container
Storing van de verzamelcontainer kunt u online melden.
Banden
U kunt maximaal 5 autobanden t/m 16 inch zonder velg, kosteloos inleveren bij de milieustraat.
U kunt maximaal 5 autobanden t/m 16 inch met velg tegen betaling van € 7,29 per band, inleveren bij de milieustraat.
Sloopafval
Bouw- en sloopafval is ongesorteerd afval dat vrijkomt bij een bouw- of sloopproject. Dit afval haalt de gemeente niet op en wordt niet op de milieustraat geaccepteerd.
Waar kan het heen?
Bij de volgende bedrijven kunt u uw bouw- en sloopafval kwijt:
- Van Brenen, Velperengh 6, 3941 BZ in Doorn
- Wolfswinkel, Haarbos 19 3953 HA Maarsbergen
- Schuilenburg, Keldermanspad, ter hoogte van Rijnstraat 45, 3911 LE in Rhenen.
Schoon puin
Schoon puin mag u tot maximaal 0.5 m³ inleveren bij de milieustraat. Met schoon puin bedoelen wij steenachtige materialen, zoals baksteen, dakpannen, tegels, keramiek, betonresten en kalkzandsteen. Let op: gips en gasbeton worden niet geaccepteerd.
Kliko
Er zijn vier soorten kliko's:
- groen of bruin voor het GFT-afval
- grijs met blauw deksel voor het oud papier
- grijs voor het restafval
- grijs met paars/oranje voor PMD (plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken)
U kunt kiezen uit een grote of kleine kliko.
Inzameldag
- De kliko mag op de avond voor de inzameldag vanaf 20.00 uur en op de inzameldag tot 7.00 uur aan de weg worden gezet
- Een kleine kliko (140 liter) mag gevuld niet zwaarder zijn dan 50 kilo
- Een grote kliko (240 liter) mag gevuld niet zwaarder zijn dan 80 kilo
- Na het legen op de inzameldag moet de kliko voor 20.00 uur weer op eigen terrein staan
- Spullen die naast de kliko staan worden niet meegenomen
Formulieren
Metaal
Bijvoorbeeld ijzer, aluminium, koper, roodkoper en (roestvrij) staal. Metalen verpakkingen zoals blik vallen onder PMD-afval.
Waar kan het heen?
U kunt metaal inleveren bij de milieustraat of zelf naar de Kringloop brengen. IJzeren of metalen voorwerpen kunt u op afspraak gratis laten ophalen door De Kringloop Zeist
Wat gebeurt er mee?
IJzer en metalen worden weer hergebruikt in nieuwe producten.
Milieustraat gesloten
Voor een bezoek aan de milieustraat aan de Velperengh in Doorn maakt u vooraf een online afspraak. Meer informatie over de milieustraat.
Kijk voor de juiste openingstijden rond erkende feestdagen in de kalender op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Elektrische apparaten
Van de apparaten en spaarlampen is tot 95% herbruikbaar. Elektrische apparaten zijn apparaten met een stekker eraan of die op batterijen of accu's werken. Bijvoorbeeld een koelkast; maar ook kleine apparaten zoals een elektrische tandenborstel.
Waar kan het heen?
Elektrische apparaten (ook defecte) mogen niet in de vuilcontainer maar:
- kleine elektrische apparaten met een afmeting van maximaal 40x40x40 cm kunt u inleveren bij de chemokar
- kunt u inleveren bij de milieustraat
- kunt u naar een kringloopwinkel brengen van de Kringloop Zeist brengen en worden na telefonische afspraak gratis opgehaald
Wat gebeurt er mee?
Vanuit de milieustraat gaan de afgedankte apparaten en spaarlampen naar Road2work. Na demontage worden de uitgesorteerde stromen afgevoerd naar gespecialiseerde verwerkingsfabrieken. Schadelijke stoffen worden apart verwerkt. Bruikbare materialen worden hergebruikt.
Afvalstoffenheffing
U betaalt mee aan de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. U krijgt hiervoor een aanslag afvalstoffenheffing. U bent verplicht om deze afvalstoffenheffing te betalen, ook als u uw afval nooit meegeeft.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de uitvoering overgedragen aan de Belastingsamenwerking gemeenten & Hoogheemraadschap Utrecht (BgHU).
Inzamellocaties
Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.
Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken
textiel de Sluis parkeerterreinDriebergen-Rijsenburg
PMD de Sluis parkeerterreinDriebergen-Rijsenburg
glas de Sluis parkeerterreinDriebergen-Rijsenburg
papier de Sluis parkeerterreinDriebergen-Rijsenburg
KCA locatie Chemokar 2x per jaar zie afvalwijzer.nl. Parkeerplaats De Sluis DRIEBERGEN-RIJSENBURG
Milieustraat Velperengh 9, Doorn (voor inwoners van Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Maarn en Maarsbergen) DOORN
kringloop Traaij 49C 3971GC DRIEBERGEN
Tips
Lithium-ion accu's
Oplaadbare lithium-ion accus (bijvoorbeeld van E-bikes en laptops) geven als ze niet netjes worden verwerkt een risico voor brand. Lever ze in bij aankoop van een nieuwe, of breng de accu naar de milieustraat
Meer weten?
Heeft u vragen over de informatie binnen AfvalWijzer over het scheiden en/of inzamelen van uw afval, neem dan contact op met uw gemeente.