Eerstvolgende ophaalmoment:
dinsdag 24 december
Groente, fruit en tuinafval
Jaaroverzicht
Dit verzoek is nog niet goedgekeurd |
Notificaties
Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken
Nieuws
Gladheidsbestrijding in Oosterhout
Van afval tot meerwaarde
Gladheidsbestrijding in Oosterhout
Scheidingsinfo
Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.
- Milieupas
- Ondergrondse containers restafval
- GF+E
- Fijn huishoudelijk restafval
- Papier
- Glas
- Plastic, Blik en Drankenkartons
- GFT
- Textiel
- Inzamel middelen
- Bedrijfsafval
- Gemengd bouw- en sloopafval
- Grof huishoudelijk restafval
- Metaal
- Snoeihout
- Elektrische en Elektronische apparaten
- Milieustraat
- KCA
- Vetten en oliën
- Asbest
- Luier- en incontinentie afval
- Tempex (piepschuim)
- Banden
- Afvalstoffen heffing
Milieupas
Milieupas Gemeente Oosterhout
De milieupas is te gebruiken als:
- Toegangsbewijs tot de milieustraat aan het Wilhelminakanaal Oost 7
- Openen van de ondergrondse containers
Bewaar uw pas goed!
Wij raden u aan om deze waardevolle pas net zo goed te bewaren als uw bankpasje. Als de milieupas in verkeerde handen valt, kunnen anderen namelijk hun afval storten op uw kosten.
Het is verstanding om bij verlies van uw pas meteen contact op te nemen met Helpdesk Afval telefoonnummer 0800 333 66 99 (gratis). De pas wordt dan geblokkeerd, zodat anderen er geen gebruik van kunnen maken. Voor het verzorgen van een nieuwe pas moeten wij helaas € 11,95 in rekening brengen.
Voor een goede werking van de pas is het belangrijk dat er geen gaatje of scheur in de pas zit. De milieupas is gekoppeld aan uw adres. Bij verhuizing moet de pas achterblijven op het oude adres.
U kunt digitaal een (nieuwe) milieupas aanvragen via de website.
Ondergrondse containers restafval
Ondergrondse containers restafval
De huishoudens, die geen ruimte hebben voor een groene en grijze container, kunnen gebruik maken van de ondergrondse containers om hun restafval te storten. Het merendeel van de ondergrondse restcontainers bevindt zich dan ook in de buurt van hoogbouwlocaties en in het centrum. Om gebruik te maken van een ondergrondse restcontainer heeft u een milieupas nodig.
De locaties van de ondergrondse restcontainers kunt u terugvinden in het menu bij Inzamellocaties.
De tarieven kunt u terugvinden bij Afvalstoffenheffing.
GF+E
Een GFE-cocon is een container voor hoogbouwadressen, waar hoogbouwbewoners GFE-afval in kwijt kunnen. GFE staat voor groente-, fruit- en etensresten. De cocon heeft een stalen omhulsel en kan geopend worden met de afvalpas. Als u geen gebruik maakt van de cocon, gooit u uw GFE-afval weg bij het restafval. Voor het gebruik van de ondergrondse container voor restafval betaalt u een bepaald bedrag. Bovendien wordt restafval na het inzamelen uiteindelijk verbrand, terwijl groente-, fruit- en etensresten makkelijk gecomposteerd of vergist kunnen worden. Gebruikmaken van de GFE-cocons is dus beter voor het milieu én voor uw portemonnee.
Het is van groot belang dat het GFE afval van goede kwaliteit is. Daarom werken we met deelnemers. Alle deelnemers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het juiste gebruik van de cocon. Bij te veel onjuist gebruik kan de cocon afgesloten of verwijderd worden.
In de GF+E mag worden aangeboden
- tuinafval, zoals gras, bladeren en klein snoeiafval
- groente- en fruitresten
- etensresten inclusief botjes en graten
- brood, deeg, rijst, pasta
- jus en kaaskorsten
- eierschalen
- pindadoppen en notenschalen
- losse thee, koffiedik
- snijbloemen en kamerplanten
- mest van kleine huisdieren
In de groene container mag NIET worden aangeboden
- as van open haard en barbecue,
- grote botten
- dikke takken
- honden- en kattenharen, kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren
- luiers
- stenen
- sigarettenpeuken
- stofzuigerzakken met inhoud
- zandbakzand
- houtblokken
- kauwgom
- verpakkingsmaterialen (zoals PMD afval)
Fijn huishoudelijk restafval
Wat is het?
Restafval is al het afval dat overblijft na het scheiden van het recyclebare afval.
Waar kan het heen?
U kunt uw restafval in de groene container met grijs deksel deponeren. Huishoudens zonder groene container met grijs deksel (bijvoorbeeld hoogbouw) kunnen het restafval in een ondergrondse verzamelcontainer deponeren door middel van de milieupas.
De tarieven kunt u terugvinden bij Afvalstoffenheffing.
Wat gebeurt ermee?
Het afval uit uw groene container met grijs deksel, het restafval, wordt verbrand in de afvalenergiecentrale van Attero te Moerdijk. Zo ontstaat stoom van hoge druk en hoge temperatuur. Dat levert Attero aan de naastgelegen warmtekrachtinstallatie van RWE. Die gebruikt deze stoom voor de productie van nog meer warmte en stoom. Zij levert deze energie vervolgens aan de olieraffinaderij van Shell op enkele honderden meters van de centrale.
Papier
Wat is het?
Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten, reclamefolders, boeken, drukwerk, (gebaks)dozen en (venster)enveloppen. Drankenkartons mogen niet bij papier - deze kunt in de zak bij het plastic verpakkingsafval deponeren.
Waar kan het heen?
Papier en karton wordt ingezameld in een groene container met blauw deksel. U kunt papier en karton ook gratis naar de milieustraat brengen.
Wat gebeurt ermee?
Papier en karton wordt tot pulp vermalen, het pulp wordt gedroogd en daar worden weer nieuwe rollen papier van gemaakt. Meer dan 75% van het nieuwe papier wordt al van oud papier gemaakt.
Glas
Wat is het?
Hieronder wordt verstaan alle lege, eenmalige glasverpakkingen (flessen en potten) waarin dranken, eten, cosmetica en medicijnen hebben gezeten. Dus ook klein glas.
Vlakglas (gebroken ruiten en spiegels) mag niet worden aangeboden en kunt u gratis naar de milieustraat brengen.
Waar kan het heen?
U kunt het glas deponeren in één van de bovengrondse en ondergrondse glascontainers in de wijk, bij winkelcentra en op de milieustraat. Kijk voor de dichtstbijzijnde glascontainer bij Inzamellocaties (menu).
Wat gebeurt ermee?
Het gescheiden glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er bijvoorbeeld weer nieuwe flessen van gemaakt.
Plastic, Blik en Drankenkartons
Wat is het?
Plastic verpakkingsafval, drankenkartons, blik en kleine metalen.
Waar kan het heen?
Plastic verpakkingsafval, drankenkartons, kleine metalen en blik worden tweewekelijks aan huis opgehaald in één en dezelfde zak. Deze kunt u gratis verkrijgen bij onderstaande verdeelpunten:
Supermarkt/winkel: AH Arkendonk, AH Centrum, AH Zuiderhout, Jumbo Centrum, Jumbo Arkendonk, Jumbo Zuiderhout, COOP Markkant, Nettorama Patrijslaan, Nettorama St Anthoniushof, Dagwinkel Dorst.
Gemeente: Balie gemeentehuis en milieustraat.
Dorps/gemeenschapshuis: Oostquartier Oosteind, Den Brink Den Hout en de Klip Dorst.
Wat gebeurt ermee?
Plastic wordt tot snippers vermalen, gereinigd en eventueel door middel van een extrusie proces gesmolten tot korrels (granulaat). Hiervan worden nieuwe producten gemaakt. Het granulaat vormt de grondstof voor nieuwe producten en/of plastic verpakkingen. Zoals jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen.
Drankenkartons zijn uitstekend recyclebaar. Na inzameling worden ze verwerkt en worden karton, kunststof en aluminium van elkaar gescheiden. Dat worden weer grondstoffen voor nieuwe producten. Zoals dashboards en emmers (kunststof), deurklinken en percolators (aluminium) en kantoorartikelen, dozen en toiletpapier (karton). Dankzij dit alles besparen we op nieuwe grondstoffen en zorgen we voor CO2-reductie.
Blik wordt gesmolten waarna er nieuw staal of aluminium van wordt geproduceerd. Daarvan fabriceert men weer nieuwe producten. Blik komt dus altijd terug: als fiets, trein, brug of weer als een nieuw blik. Hierdoor zijn dus weinig nieuwe grondstoffen nodig voor de productie en kan veel worden bespaard op energieverbruik en CO2 uitstoot.
Groente, fruit en tuinafval
Wat is het?
Gft-afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en het kleine tuinafval.
Wat mag er in de GFT container?
https://www.oosterhout.nl/inwoners/afval/afvalbeleid/groente-fruit-en-tuinafval-gft
Waar kan het heen?
U kunt uw gft in de groene container met groen deksel. Huishoudens zonder containers (bijvoorbeeld hoogbouw) kunnen het gft-afval, samen met het restafval, in een ondergrondse verzamelcontainer deponeren door middel van de milieupas.
De tarieven kunt u terugvinden bij Afvalstoffenheffing.
Wat gebeurt ermee?
Attero vergist het gft-afval voordat het verwerkt wordt tot compost. Tijdens het vergisten (rotten zonder dat bacteriën zuurstof gebruiken) ontstaat er methaangas. Dat kan prima ingezet worden als energiebron. Wat overblijft aan organisch materiaal na vergisting, wordt gemengd met vers groente- fruit en tuinafval en gecomposteerd tot compost.
Textiel
Wat is het?
Alle soorten schoenen, broeken, gordijnen, handdoeken, hemden, jassen, jurken, knuffels (schoon), kousen, kussenslopen, onderkleding, petten, poetsdoeken, pyjama’s, riemen, rokken, schoenen, servetten, shawls, sokken, stropdassen, tafellakens, tassen, theedoeken, truien, t-shirts, vesten, vitrage, washandjes en zwemkleding.
Waar kan het heen?
U kunt uw textiel gratis inleveren op de milieustraat.
Wat gebeurt ermee?
De ingezamelde kleding wordt afgeleverd in diverse sorteercentra. In Assen en in Eindhoven wordt de kleding van afval ontdaan en gesorteerd in verschillende categorieën: zomerkleding, winterkleding, katoen, wol etc. In Utrecht wordt de kleding niet gesorteerd maar alleen ontdaan van afval. Het sorteren van de ingezamelde kleding gebeurt ook bij andere sorteercentra in Nederland. De kleding die geschikt is voor Afrika wordt verscheept naar onder andere DR Congo, Malawi, Angola en Zambia. Voor andere kledingsoorten zijn afnemers in Oost-Europa. De rest van de gesorteerde kleding wordt verkocht aan tweedehands kledingwinkels en textiel-, en recyclingbedrijven. De ongesorteerde kleding (alleen van afval ontdaan) wordt verder verkocht aan textiel- en sorteerbedrijven. Uiteindelijk komt de opbrengst van de kledingverkoop ten goede aan de ontwikkelingsprojecten.
Inzamelmiddelen
Inzamelmiddelen
Voor de inzameling van huishoudelijk afval kent de gemeente Oosterhout verschillende inzamelmiddelen:
- Groene container met grijs deksel (140L of 240L) voor fijn huishoudelijk restafval.
- Groene container met groen deksel (140L) voor groente,- fruit en tuinafval (gft).
- Groene container met blauw deksel (140L of 240L) voor oud papier en karton.
- Zakken voor plastic verpakkingsmateriaal, drankenkartons en blik
Voor de inzamelmiddelen geldt onderstaande:
- U kunt éénmaal per jaar gratis wisselen van containervolume. Vanaf het tweede verzoek in hetzelfde jaar wordt een bedrag van € 58,00 in rekening gebracht.
- Vanaf de 2de grijze container wordt eenmalig € 77,25 per container in rekening gebracht. Daarnaast geldt het ledigingstarief van € 0,42 per kilo
- Een 2de gft container is gratis. Vanaf de 3de gft container wordt eenmalig een bedrag van € 77,25 per container in rekening gebracht.
- U kunt speciale zakken gratis ophalen (zie Kunststof verpakkingsmateriaal voor de afgiftepunten).
Voor het aanvragen of omwisselen van uw container kunt u contact opnemen met de Helpdesk Afval via het gratis nummer 0800-333 66 99.
Slot op uw grijze container?
Er komen geen sloten op containers. Wel heeft u de mogelijkheid om tegen betaling een speciaal slot op uw grijze container(s) te laten monteren. Dit is een codeslot dat op de bovenkant van de container komt.
Dit slot gaat bij het ledigen automatisch open. U mag niet zelf een hangslot op de container bevestigen, omdat de vuilniswagen uw container dan niet kan legen.
De kosten van een slot bedragen € 40,75. Dit is inclusief montage.
Voor meer informatie of het bestellen van een slot verwijzen we u graag door naar onze website.
Bedrijfsafval
Afvalverwijdering voor organisaties en bedrijven
Volgens artikelen uit de wet Milieubeheer is een bedrijf zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van bedrijfsafvalstoffen. De gemeente heeft dus geen inzamelplicht voor bedrijfsafvalstoffen, maar heeft de volgende mogelijkheden voor de verwijdering van bedrijfsafval alleen voor bedrijven in het centrum van Oosterhout:
Restafval, GFT-afval en oud papier in een 240L container
De gemeente kan restafval en oud papier zowel wekelijks als tweewekelijks bij u inzamelen indien u de ruimte heeft voor een 240L container. Deze 240L containers moeten worden opgesteld op eigen terrein en mogen niet in de openbare ruimte worden geplaatst. Voor uw GFT afval krijgt u een 140L container. deze wordt alleen tweewekelijks ingezameld.
Afvalsoort | Ledigingsfrequentie | Jaartarief excl. BTW |
Restafval | Wekelijks | € 725.- |
Restafval | Tweewekelijks | € 385.- |
GFT afval | Tweewekelijks | € 385.- |
Papier/karton | Wekelijks | € 450.- |
Papier/karton | Tweewekelijks | € 225.- |
Neem contact op met de gemeente. of mail naar [email protected]. Er wordt een contract voor u opgesteld. Na ondertekening van het contract haalt de gemeente het afval wekelijks of tweewekelijks bij u op.
Restafval te storten in de ondergrondse containers
In het centrum van onze gemeente en bij winkelcentra is er vaak geen ruimte om containers te plaatsen op uw eigen terrein of binnen uw zaak. U kunt uw restafval dan door middel van vuilniszakken storten in een ondergrondse container.
Het tarief bedraagt € 3.64 per storting. Om gebruik te maken van een ondergrondse container dient u een milieupas aan te vragen via de gemeente of mail naar [email protected]. Er wordt eerst een contract opgesteld en na ondertekening van dit contract kunt u 24 uur per dag uw restafval storten.
Gemengd bouw- en sloopafval
Wat is het?
Gemengd bouw- en sloopafval is afval dat vrijkomt bij het bouwen, renoveren en slopen van particuliere woningen. Van puin tot dakgrind en van keukenhout tot houten vloeren.
Waar kan het heen?
Zelf brengen
Bouw- en sloopafval, afkomstig van verbouwings -of renovatiewerken aan uw particuliere woning, zoals puin, (geïmpregneerd) hout, dakleer, dakgrind en gips kunt u gratis deponeren op de milieustraat.
Laten ophalen
Gemengd bouw- en sloopafval wordt wekelijks op dinsdag en donderdag tegen betaling aan huis opgehaald. Het tarief bedraagt € 11,25 voorrijdkosten en € 44,75 per kubieke meter (m³). U kunt hiervoor een telefonische afspraak maken met de Helpdesk Afval via het gratis nummer 0800-333 66 99.
Zet bouw- en sloopafval op de afgesproken dag vóór 07:30 uur (dus niet op de avond ervóór!) voor uw woning aan de stoeprand. Als dit niet mogelijk is, kunt u met de Helpdesk Afval een plaats afspreken waar de kraanwagen wel kan komen. Plaats het bouw- en sloopafval niet onder of naast bomen, naast lantarenpalen, tegen muren of schuttingen en probeer te voorkomen dat er auto’s dichtbij het afval geparkeerd staan. Scherm scherpe randen en voorwerpen zodanig af dat het personeel zich er niet aan kan verwonden. Restafvalcontainers met bouw en sloopafval worden niet geleegd.
Betaling ter plaatse te voldoen per pin.
Wat gebeurt ermee?
Puin wordt volledig gerecycled tot granulaat in de wegenbouw.
Onbehandeld hout (B-hout) wordt fijn gemalen en gemengd met lijm om er zo spaanplaat van te maken. Spaanplaat wordt onder meer gebruikt voor keukenkastjes en kledingkasten. B-hout wordt dus ook volledig hergebruikt.
Behandeld/geïmpregneerd hout (C-hout) wordt fijn gemalen en verbrand als biomassa voor energie. Wat overblijft is schone stoom, die wordt gebruikt om duurzame elektriciteit op te wekken.
Grof huishoudelijk restafval
Wat is het?
Al het huishoudelijk afval dat niet in de restcontainer past. Dit kunnen meubels, bedden en kasten zijn. Bouw- en sloop afval is géén grof huishoudelijk afval.
Waar kan het heen?
Zelf brengen
U kunt u uw grof huishoudelijk afval tegen betaling van € 0,36 per kilogram naar de milieustraat brengen. Betaling enkel mogelijk per pin! En er is een strattarief van € 1.44.
Laten ophalen
Grof huishoudelijk afval wordt tweewekelijks, op de woensdag in de oneven weken, tegen betaling aan huis opgehaald. Het tarief bedraagt € 11,25 voorrijdkosten en € 16,75 per kubieke meter (m³). U kunt hiervoor een telefonische afspraak maken met de Helpdesk Afval via het gratis nummer 0800-333 66 99.
Zet grof huishoudelijk afval op de afgesproken dag vóór 07:30 uur (dus niet op de avond ervóór!), zo veel mogelijk gebundeld, voor uw woning aan de stoeprand. Als dit niet mogelijk is, kunt u met de Helpdesk Afval een plaats afspreken waar de kraanwagen wel kan komen. Plaats het grof huishoudelijk afval niet onder of naast bomen, naast lantarenpalen, tegen muren of schuttingen en probeer te voorkomen dat er auto’s dichtbij het afval geparkeerd staan. Scherm scherpe randen en voorwerpen zodanig af dat het personeel zich er niet aan kan verwonden. Restafvalcontainers met grof huishoudelijk afval worden niet geleegd.
Betaling ter plaatse te voldoen per pin.
Wat gebeurt ermee?
Bankstellen, speelgoed, tapijt, hout, metalen en heel veel andere afgedankte spullen worden gesorteerd in een speciale installatie in diverse stromen, zoals metaal, plastic, steen, hout en metalen. Deze worden na sortering weer afgevoerd naar bedrijven, die zich gespecialiseerd hebben om deze materialen weer verder te scheiden en te verwerken tot grondstof voor nieuwe producten.
Metaal
Wat is het?
Onder metaal wordt verstaan ijzer, aluminium, koper, roodkoper, roestvrijstaal, staal. Enkele voorbeelden hiervan zijn autostoel, bad van metaal, boiler, bureaustoel, (elektrische) fietsen, (garage)deuren van metaal, kinderwagen van metaal, pannen, rolluiken van metaal, lege spuitbussen (wanneer de spuitbussen nog (deels) gevuld zijn, kunt u deze alleen aanbieden bij het KCA depot op de milieustraat), step van metaal, verwarming/radiator, zonnebank (U dient de lampen te verwijderen en apart aan te bieden als Klein Chemisch Afval), zonwering, zonnescherm.
Let op: Als u niet zeker weet wat voor afval het is omdat het uit meerdere onderdelen bestaat, bekijk dan uit welk materiaal het grootste deel van het voorwerp bestaat. Is het bijvoorbeeld een houte lattenbodem met overwegend metalen delen, dan biedt u het aan als metaalafval. Als het meer hout is, dan valt het onder grof huishoudelijk afval.
Waar kan het heen?
Zelf brengen
U kunt metaalafval gratis deponeren op de milieustraat. Bij twijfel kunt u een medewerker aanspreken.
Laten ophalen
U kunt metaalafval ook tegen betaling aan huis laten ophalen. Betreft het metaalafval afkomstig van bouw - en sloopwerken in uw woning (bijvoorbeeld badkuip, radiator), dan kunt u een afspraak maken voor gemengd bouw en sloop afval (zie gemengd bouw en sloopafval).
Betreft het metaalfafval zoals bijvoorbeeld een bureaustoel of fiets, dan kunt u een afspraak maken voor grof huishoudelijk afval (zie grof huishoudelijk afval).Het tarief bedraagt € 11.25 voorrijdkosten. Het tarief voor bouw en sloop afval is € 44.75. Het tarief voor grof huishoudelijk afval is € 16.75.
Wat gebeurt ermee?
De ijzerboer knipt het oude ijzer in stukken. Tijdens dit knippen worden overige materialen, zoals plastic of stof, verwijderd. Deze stukken ijzer komen vervolgens terecht op een zogenaamde ‘non-ferro scheider' die de verschillende soorten metaal scheidt. Iedere metaalsoort wordt gesmolten en opnieuw gebruikt. Het ijzer wordt dus volledig gerecycled.
Snoeihout
Wat is het?
Snoeihout (afval) is afval afkomstig van gesnoeide bomen en struiken uit uw particuliere tuin. Het gaat om afval dat niet in de groene gft container past. Bijvoorbeeld takken, stronken en stammen.
Grond, zand, aarde, graszoden of hout is geen snoeiafval. Dit kunt u gratis afvoeren naar de milieustraat.
Waar kan het heen?
Zelf brengen
Snoeihout kunt u gratis naar de milieustraat brengen.
Laten ophalen
Snoeihout wordt tweewekelijks, op de woensdag in de even weken, tegen betaling aan huis opgehaald. Het tarief bedraagt € 11,25 voorrijdkosten en € 6,25 per kubieke meter (m³). U kunt hiervoor een telefonische afspraak maken met de Helpdesk Afval via het gratis nummer 0800-333 66 99.
Leg het snoeiafval los of gebundeld (met sisaltouw) aangeboden op de afgesproken dag vóór 07:30 uur (dus niet op de avond ervóór!) voor uw woning aan de stoeprand bereikbaar voor de kraanwagen vanaf de openbare weg en vrij van heg, hek, boom, lantaarnpaal of muur. Als dit niet mogelijk is, kunt u met de Helpdesk Afval een plaats afspreken waar de kraanwagen wel kan komen. Het snoeihout mag niet aangeboden worden in zakken noch mag het vervuild zijn met andere materialen. GFT containers worden niet geleegd.
Betaling ter plaatse te voldoen per pin.
Wat gebeurt ermee?
Snoeihout wordt op de composteerinrichting aan de Statendamweg verwerkt tot biomassa (houtchips) en compost.
Elektrische en Elektronische apparaten
Wat is het?
In principe valt alle apparatuur die elektriciteit of elektromagnetische velden nodig heeft om haar primaire taak uit te voeren, binnen de reikwijdte van de AEEA-norm (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur). Dus alle apparatuur met een stekker of batterijen. De grootte van de apparatuur is geen criterium: van koelkast tot USB-stick en van televisieschermen tot elektronische thermometers.
Waar kan het heen?
Zelf brengen
U kunt u uw afgedankte elektrische en elektronische apparatuur gratis naar de milieustraat brengen. Het innamestation bevindt zich naast het KCA depot.
Laten ophalen
Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur wordt samen met het grof huishoudelijk afval tweewekelijks tegen betaling aan huis opgehaald op de woensdag in de oneven weken. Het tarief bedraagt € 11,25 voorrijdkosten. U kunt hiervoor een telefonische afspraak maken met de HelpDesk Afval via het gratis nummer 0800-333 66 99.
Zet AEEA/grof huishoudelijk afval op de afgesproken dag vóór 07:30 uur (dus niet op de avond ervóór!), zo veel mogelijk gebundeld, voor uw woning aan de stoeprand. Als dit niet mogelijk is, kunt u met de Helpdesk Afval een plaats afspreken waar de inzamelwagen wel kan komen. Bij het inzamelen wordt vaak gebruik gemaakt van een auto met kraan. Plaats daarom het AEEA/grof huishoudelijk afval niet onder of naast bomen, naast lantarenpalen, tegen muren of schuttingen en probeer te voorkomen dat er auto’s dichtbij het afval geparkeerd staan. Scherm scherpe randen en voorwerpen zodanig af dat het personeel zich er niet aan kan verwonden. Restafvalcontainers met AEEA/grof huishoudelijk afval worden niet geleegd.
Betaling ter plaatse te voldoen per pin.
Wat gebeurt ermee?
Veel apparaten worden gerecycled door ze eerst geheel of gedeeltelijk te demonteren. Demontage is nodig om milieuschadelijke stoffen te kunnen verwijderen en om alle voor hergebruik geschikte materialen zo ‘schoon’ mogelijk te kunnen scheiden. Recycling levert dan het hoogste milieurendement op. De recyclingbedrijven doen er alles aan om zo veel mogelijk materialen te scheiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om ijzer, aluminium, koper, kunststof, glas, hout en PUR-poeder. Schadelijke stoffen, bijvoorbeeld cfk’s, kwik en batterijen, worden op een verantwoorde manier gerecycled of vernietigd. De vrijgekomen materialen worden bewerkt tot (secundaire) grondstoffen die klaar zijn voor een tweede leven. De industrie kan ze gebruiken bij de vervaardiging van nieuwe producten. Hierdoor hoeven minder primaire grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Dit ontlast het milieu en draagt bij aan de reductie van de CO2-uitstoot.
Milieustraat
Milieustraat Gemeente Oosterhout
Wilhelminakanaal-Oost 7, Oosterhout
Ma. 12.30 - 16.30 uur
Di. t/m zat. 08.00 - 16.30 uur
Tel: 0800-333 66 99
De milieustraat heeft twee toegangen:
Betaald: Als u ongescheiden afval zoals restafval of grof huishoudelijk afval kwijt wilt, rijdt u twee keer over een weegbrug. Op de weegbruggen wordt voor en na het lossen van uw restafval nauwkeurig het gewicht van uw voertuig bepaald. Het verschil in gewicht moet u betalen. U kunt betalen met uw bankpas (pin). Contant betalen is helaas niet mogelijk.
De tarieven kunt u terugvinden bij Afvalstoffenheffing.
Gratis: Als u afval heeft dat hergebruikt kan worden, zoals glas, papier, ijzer, puin, matrassen, hard plastic, plastic verpakkingsmateriaal, luiers, drankenkartons, groenafval, snoeihout, asbest dan kunt u dat gratis kwijt. Dit afval hoeft dus niet gewogen te worden.
U heeft voor de toegang een milieupas nodig.
Klein chemisch afval
Wat is het?
Het gaat hier veelal om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn (brandbaar, giftig en bijtend) zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën.
Waar kan het heen?
U kunt uw KCA gratis inleveren op de milieustraat.
Wat gebeurt ermee?
Omdat het om gevaarlijke stoffen gaat, mag chemisch afval niet bij het restafval. Het wordt, afhankelijk van de stof, onder verschillende gecontroleerde omstandigheden verwerkt.
Frituurvet en Olie
Wat is het?
Gebruikt frituurvet en –olie uit bijvoorbeeld de frituurpan of friteuse.
Waar kan het heen?
U kunt uw vetten en oliën gratis en bij voorkeur in de originele verpakking inleveren bij het KCA depot op de milieustraat. Vetten en oliën in geen geval via de afvoer verwijderen. Dit veroorzaakt rioolopstoppingen.
Wat gebeurt ermee?
Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen.
Asbest
Wat is het?
Asbest is een verzamelnaam voor mineralen die in de natuur voorkomen. Deze mineralen zijn opgebouwd uit fijne en heel kleine vezels. Het materiaal heeft goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend, niet-geleidend en het is goedkoop. Asbest is daarom veel gebruikt in woningen, bouwwerken en objecten, tot ver in de jaren ‘80.
In Nederland is ruim 80% van het geïmporteerde asbest verwerkt tot producten zoals golfplaten en waterleidingbuizen. Asbest in of om het huis is niet gevaarlijk als het vast zit aan ander materiaal. Het verwerken en bewerken van asbest is sinds 1 juli 1993 verboden. Op de website van het Kenniscentrum van Infomil vindt u verschillende voorbeelden van asbesttoepassingen.
Asbest in Oosterhout?
Wie een bouwwerk (deels) gaat slopen of asbest verwijdert, krijgt te maken met verschillende landelijke en gemeentelijke regels. Het is de verantwoordelijkheid van u (en uw opdrachtnemer) om de regels na te leven. Als gemeente zien wij er op toe dat u deze verantwoordelijkheid neemt.
Bij twijfel of onduidelijkheid over de na te leven regels of het aanvragen van een omgevingsvergunning kunt u met ons contact opnemen via het telefoonnummer 14 0162. Ook kunt u bij het Omgevingsloket Online eenvoudig bepalen of u een vergunning of een melding nodig heeft en deze digitaal aanvragen. U vindt hier uitgebreide informatie over de vergunning en hulp bij het aanvragen.
Waar kan het heen?
Asbest uit uw woning kunt u tot maximaal 35m² gratis afgeven bij de milieustraat. Het vrijgekomen asbest pakt u dubbel in doorzichtige niet-luchtdoorlatende folie van 0,2 mm dikte en de naden tapet u af. Het inpakken van het asbest mag niet op de milieustraat plaatsvinden! De folie is gratis verkrijgbaar bij de milieustraat en kunt vooraf ophalen op de mileustraat zodat u het verpakt kunt vervoeren.
Wat gebeurt ermee?
Goed verpakt asbest wordt door de verwerker op haar eigen terrein gestort.
Luier- en incontinentie afval
Wat is het?
Incontinentieafval, wegwerpluiers, babyverzorgingsdoekjes, bed-onderleggers en witte LDPE zakken.
Papier, plastic, restafval, gevaarlijk afval, stretchbroekjes, latex handschoenen, maandverband en urineopvangzakken mogen niet aangeboden worden.
Waar kan het heen?
Luier- en incontinentieafval kunt u in speciale zakken gratis aanbieden op diverse locaties in Oosterhout. Op diezelfde locaties kunt u tevens gratis een nieuwe rol zakken ophalen.
- Kinderdagverblijf de Cocon, Zeislaan 2
- Kinderdagverblijf de Pop, Slotjesveld 9b
- Kinderdagverblijf de Vlinder, Kruidenlaan 30
- Kinderdagverblijf het Toverstokje, Werkmansbeemd 23
- Kinderdagverblijf Miniversum, Houtduifstraat 26
- Kinderdagverblijf de Kinderopvang, van Duivenvoordestraat 5A
- Kinderdagverblijf Buitengewoon, Houtse Heuvel 30, Den Hout
- Kinderdagverblijf op Stoom, Cyressenstraat 11, Dorst
- Kinderdagverblijf de Hooiberg, Rijksweg 106, Dorst
- Stichting Pim, Bavelstraat 9, Dorst
- Kinderdagverblijf 't Werfje, Kijldijk 1, Oosteind
- Brede dopsschool St-Jan, Schoolpad 4, Oosteind
- Milieustraat, Wilhelminakanaal-Oost 7
Wat gebeurt ermee?
Incontinetiemateriaal wordt gerecycled door de luierinstallatie van ARN in weurt. Meer informatie hierover vind u op arnbv.nl
Tempex (piepschuim)
Wat is het?
EPS heet ook wel piepschuim, isomo of tempex en bestaat uit geëxpandeerd polystyreen. Iedere kubieke meter EPS bevat zo’n 10 miljoen bolletjes, oftewel parels. En elke EPS-parel telt weer 3000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat dus voor 98% uit lucht en slechts voor 2% uit polystyreen. EPS bestaat bovendien uit één materiaalsoort, waardoor het bij uitstek zonder kwaliteitsverlies voor recycling geschikt is.
Waar kan het heen?
Schoon en wit EPS kunt u gratis deponeren op de milieustraat. EPS mag geen veegvuil, plakband, folie, stickers, etiketten, voedselresten, lijmresten, vet, olie, gevaarlijke afvalstoffen of pesticiden bevatten. Het mag niet van een visafslag afkomstig zijn en het EPS moet vooral ook droog zijn.
Wat gebeurt ermee?
Zonder de EPS-structuur af te breken of stoffen toe te voegen, wordt het EPS verwerkt tot korrels van verschillende afmetingen. De korrelgrootte kan variëren van 2 mm. tot 25 mm., zodat het voor diverse nieuwe toepassingen geschikt is. Zo worden korrels van 5 mm bijvoorbeeld verwerkt tot zitzakvulling. Korrels van 20 mm zijn onder meer uitermate geschikt voor de drainage. Ook worden de gerecyclede korrels gebruikt in lichtreflectie- en bodemisolatiemateriaal.
Banden
Wat is het?
Banden (met of zonder velg) van personenwagens. Géén banden van vrachtwagens of tractoren.
Waar kan het heen?
U kunt maximaal 4 banden (met of zonder velg) gratis inleveren op de milieustraat.
Wat gebeurt ermee?
De ingezamelde autobanden worden ontvelgd en naar een gecertificeerd recyclebedrijf gebracht. De gecertificeerde recyclers scheiden de banden in de basiscomponenten rubber, staal en textiel. Hierdoor kunnen zij de volledige band verwerken. Het rubber wordt klein gemaakt. Dit rubbergranulaat kan in verschillende maten worden geproduceerd, van grove korrels tot het fijnste poeder. Aan het rubbergranulaat worden hoge eisen gesteld. Recyclers innoveren hun bedrijfsprocessen, waardoor ze steeds fijner rubbergranulaat kunnen produceren. Dankzij deze ontwikkeling kan rubbergranulaat steeds meer natuurlijke grondstoffen vervangen.
Afvalstoffenheffing
Wat is de Afvalstoffenheffing?
De gemeente moet op basis van de Wet milieubeheer (art. 10.11) zorgdragen voor het ophalen van het huishoudelijk afval van woningen binnen de gemeente. De kosten hiervan mag de gemeente verhalen via de afvalstoffenheffing.
Afvalstoffenheffing in Oosterhout?
In de kern komt het er op neer dat ieder huishouden betaalt voor de hoeveelheid restafval die het aanbiedt. Hoe minder afval een huishouden in de grijze container achterlaat, hoe lager de rekening wordt. Het gedrag gaat dus voor een belangrijk deel bepalen hoeveel de burger voor afval gaat betalen, Dit is net zoals bij gas-, elektra- en waterverbruik. Er is in Oosterhout gekozen voor een relatief laag vastrecht en hoge variabele kosten. Dit motiveert de mensen extra om goed te scheiden en leidt tot lagere kosten.
De tarieven:
2024 | |
Vastrecht per huishouden per jaar | € 204 |
Grijze container per lediging | € 5.34 |
Grijze container per kilo | € 0,75 |
Groene container per lediging | € 0,00 |
Ondergrondse container per inworp | € 5,20 |
blauwe betaalzak rest/gft per zak | € 3,80 |
Milieustraat grof/fijn restafval per kilo | € 0,49 |
Verlies en beschadiging milieupas | € 11,95 |
Inzamellocaties
Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.
Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken
Fijn huishoudelijk restafval 1501 Regentendam, thv 71
Glas Arkendonk noord
Luier- en incontinentie afval Werkmansbeemd 23 4907EW OOSTERHOUT
Textiel Arkendonk Dommelbergseweg OOSTERHOUT
Ondergrondse containers restafval 2306 Korenbocht Brugwachter OOSTERHOUT
GF+E Regentendam OOSTERHOUT Containernummer: G086
Papiercontainer Prinsendam Regentendam OOSTERHOUT Containernummer: P030
Tips
Afval scheiden voor een beter milieu
Meer weten?
Heeft u vragen over de informatie in de AfvalWijzer, bijvoorbeeld over het scheiden en/of inzamelen van uw afval, neemt u dan contact op met uw gemeente.