De gemeente Oss is bezig met een nieuwe aanpak voor huishoudelijk afval. Om de koers van het nieuwe afvalbeleid te bepalen, hebben we inwoners in mei uitgenodigd om een vragenlijst over afval scheiden in te vullen. Ruim vijfduizend inwoners hebben meegedaan aan de vragenlijst. Dat is heel fijn, want de meningen en ideeën van inwoners zijn belangrijk voor het maken van een nieuw afvalbeleid voor Oss. Bedankt voor uw betrokkenheid!
Eerstvolgende ophaalmoment:
vandaag
PMD
donderdag 19 december
GFT
Jaaroverzicht
Dit verzoek is nog niet goedgekeurd |
Notificaties
Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken
Nieuws
Winnaar van de E-waste Race Oss is bekend
Resultaten vragenlijst afval scheiden
Waar zet ik mijn PMD-zakken aan de weg?
Laat kapotte spullen gratis repareren bij het R…
Winnaar van de E-waste Race Oss is bekend
Resultaten vragenlijst afval scheiden
Scheidingsinfo
Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.
GFT
Bij het Groente-, Fruit-, en Tuinafval (GFT) mogen alle resten van groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees en vis, brood, botjes, notendoppen, koffiedrab, stro, klein snoeiafval, snijbloemen, (kamer)planten, gras en onkruid uit de tuin. Kijk op onze website voor meer informatie. Twijfelt u of iets bij het GFT hoort? Check het op afvalscheidingswijzer.nl.
Grijze container met groene deksel
GFT hoort in de GFT-container. Dit is de grijze container met de groene deksel. Deze wordt één keer per twee weken geleegd. Hier vindt u alle informatie over afvalcontainers.
Woont u in een flat of bovenwoning, dan kunt u uw restafval en GFT kwijt in een ondergrondse container. Daarvoor heeft u een containerpas nodig. Heeft u een tuin en kunt een container kwijt op uw eigen terrein? Dan kunt u een eigen container aanvragen voor GFT.
Snoeiafval
Grof snoeiafval dat niet in uw groene container past, kunt u gratis inleveren of laten ophalen.
Afvalcontainer aan de straat zetten
- Zet uw afvalcontainer op de ophaaldag uiterlijk om 7.00 uur of de avond ervoor aan de straat. Met de wielen en handgrepen richting de woning of grasstrook
- Zorg dat de deksel gesloten is.
- Maximaal 75 kilo
- Veel straten hebben een verzamelplaats voor het aanbieden van containers. U herkent deze plaats aan een tegel met daarop een container.
- Na het legen moet uw container vanaf 19.00 uur weer op uw eigen terrein staan.
PMD
Verpakkingen van plastic, metaal en drinkpakken (PMD) mogen bij elkaar in de speciale PMD-zak. Deze zakken worden één keer per twee weken ingezameld. U haalt de zakken gratis in het gemeentehuis, bij de ir. Diddewerf, het Duurzaamheidsplein en bij de meeste supermarkten in Oss.
Wat hoort bij PMD?
Metalen verpakkingen zijn drank- en conservenblikjes, siroopflessen en aluminium schalen. Drankenkartons zijn bijvoorbeeld pakken van yoghurt, melk en sap. De verpakkingen moeten leeg zijn!. Stop er dus ook geen ander plastic verpakkingsafval in. Twijfelt u of iets bij het PMD mag? Check het in de afvalscheidingswijzer.
Afval aan de straat zetten
Zet de PMD-zakken op de ophaaldag uiterlijk om 07.00 uur aan de straat. Dit mag u ook de avond voor de ophaaldag doen. Op de plaats waar u uw groene of grijze container aanbiedt. Woont u in een appartement of flat? Zet dan uw PMD-afval alleen tijdens de ophaaldag klaar.
Gratis inleveren
U kunt PMD-afval ook inleveren bij het Duurzaamheidsplein Oss. Of gooi de zakken in de ondergrondse containers bij winkelcentra en supermarkten. Kijk voor alle locaties bij Menu > GPS. Stop de zakken niet te vol, want dan passen ze niet door de opening van de container.
Papier en karton
Oud papier en karton wordt één keer per maand aan huis opgehaald. U kunt oud papier ook gratis inleveren op het Duurzaamheidsplein Oss.
Bij papier mag alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen. Drankverpakkingen en pizzadozen horen er niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in. Kijk voor alle voorwaarden op onze website.
Oud papier en karton aanbieden aan de straat
- Zet uw oud papier op de ophaaldag uiterlijk om 07:00 uur aan de straat. Dit mag u ook de avond voor de ophaaldag doen.
- Zet het oud papier aan de straat op de plaats waar u uw groene of grijze container aanbiedt.
- Let er op dat uw oud papier niet weg kan waaien. Bundel het of doe het in dozen, niet in kratjes.
- Woont u in een appartement of flat? Zet dan uw oud papier en/of karton tijdens ophaaldagen bij de verzamelcontainers. Let op: oud papier niet op de metalen plaat van de container plaatsen.
Restafval
Belangrijk: vanaf 1 januari 2022 kunt u geld terugkrijgen als u minder restafval weggooit. Lees er alles over op deze pagina.
Wat mag bij het restafval?
Alleen afval dat u niet kunt scheiden mag bij het restafval. De meeste soorten afval horen niet bij het restafval. Dit kunt u in ieder geval allemaal gescheiden inleveren:
- Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT)
- Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD)
- Oud papier en karton
- Glas
- Textiel
- Klein chemisch afval
- Grofvuil
- Snoeiafval
Luiers en ander incontinentiemateriaal mogen bij het restafval, maar kunt u ook inleveren op het Duurzaamheidsplein Oss of in speciale containers. Twijfelt u of iets bij het restafval hoort? Check het op afvalscheidingswijzer.nl
Grijze container
Restafval hoort in de restafvalcontainer. Dit is de grijze container. Deze wordt één keer per drie weken geleegd. Hier vindt u alle informatie over afvalcontainers.
Woont u in een flat of bovenwoning, dan heeft u geen eigen restafvalcontainer. U kunt uw afval kwijt in een ondergrondse container. Daarvoor heeft u een containerpas nodig.
Wilt u hulp met afval scheiden of hebt u daar vragen of tips over? Stuur een e-mail: [email protected].
Afvalcontainer aan de straat zetten
- Zet uw afvalcontainer op de ophaaldag uiterlijk om 7.00 uur of de avond ervoor aan de straat. Met de wielen en handgrepen richting de woning of grasstrook
- Zorg dat de deksel gesloten is.
- Maximaal 75 kilo
- Veel straten hebben een verzamelplaats voor het aanbieden van containers. U herkent deze plaats aan een tegel met daarop een container.
- Na het legen moet uw container vanaf 19.00 uur weer op uw eigen terrein staan.
Luier- en incontinentiemateriaal
Luiers en incontinentiemateriaal kunt u gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein Oss. Hier kunt u ook gratis luierzakken krijgen.
Bij veel kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen staan speciale containers voor luiers en incontinentiemateriaal.
Ga naar Menu > GPS voor een overzicht van alle luiercontainers in gemeente Oss.
Glas
Glas gooit u gratis in de glascontainers bij supermarkten, winkelcentra en in sommige wijken. Scheid wit, groen en bruin glas. Het glas hoeft niet schoon te zijn en de deksel of dop mag u erop laten zitten.
Ga naar Menu > GPS voor een overzicht van alle glascontainers in gemeente Oss.
Geen vlakglas
In de containers mag geen vlakglas zoals (auto)ruiten, spiegels, thermopane, gewapend glas, spiegels, aardewerk of porselein. Dit kunt u inleveren bij Duurzaamheidsplein Oss, Maaskade 28 in Oss.
Textiel
Textiel is kleding, schoenen en laarzen. Herbruikbaar textiel kan in de kledingcontainers bij supermarkten, winkelcentra en in sommige wijken. Gebruik kleine zakken en sluit ze goed af.
U kunt textiel ook inleveren bij Duurzaamheidsplein Oss, Maaskade 28 in Oss. Of bij het Kringloopbedrijf Oss, Maaskade 32 in Oss.
Ga naar Menu > GPS voor een overzicht van alle textielcontainers in gemeente Oss.
Grofvuil
Grofvuil is grof huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak of container past. Bijvoorbeeld bouw- en sloopafval. Of gebruiksgoederen zoals koelkasten, televisies en huishoudelijke apparaten. U kunt grofvuil inleveren op het Duurzaamheidsplein Oss. Gebruiksgoederen kunt u ook inleveren bij Kringloopbedrijf Oss.
Grof snoeiafval
Grof snoeiafval dat niet in uw groene container past, kunt u gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein. U kunt het ook gratis door de gemeente op laten halen. Kijk voor alle voorwaarden en het maken van een afspraak op oss.nl/snoeiafval.
Plattegrond Duurzaamheidsplein Oss
Brengt u afval naar het Duurzaamheidsplein? Kijk dan eerst even op de plattegrond. Zo kunt u thuis met inladen alvast rekening houden met de rijrichting op het Duurzaamheidsplein.
Klein chemisch afval
Klein chemisch afval (KCA) zijn stoffen die gevaarlijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld brandbaar, giftig en bijtend. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen, frituurvet en oliën.
Gratis inleveren
U kunt het gratis inleveren bij Duurzaamheidsplein Oss, Maaskade 28 in Oss. Het liefst in de originele verpakking.
Frituurvet en Olie
Waar lever ik Frituurvet in?
Firtuurvet kunt u gratis inleveren. Kijk op frituurvetrecyclehet.nl voor alle inzamelpunten.
Wat kan er allemaal ingezameld worden?
Frituurvet en –olie, bakvet en –olie, maar bijvoorbeeld ook olie van potjes feta of zongedroogde tomaatjes.
Hoe kan het frituurvet worden ingezameld?
Doe gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Restjes bakvet of olie kunnen met een trechter gemakkelijk in een lege plastic fles worden gegoten. Sluit de verpakking of fles goed af en doe hem in de vet container.
Hoe kan het frituurvet meegenomen worden naar het frituurvet inleverpunt?
Het vet wordt terug in de verpakking of in een lege plastic fles gegoten. Zo lekt het niet en kan het mee worden genomen in een tas of aparte plastic zak. Het vet kan met fles en al in de vet container gedaan worden.
Asbest
Asbest moet u eerst melden bij de gemeente via telefoonnummer 14 0412. Daarna kunt u het inleveren bij Duuzaamheidsplein Oss, Maaskade 28 in Oss. Dat kan alleen als u het volgens de regels verpakt.
Regels
Lees hier alles over het aanbieden van asbest.
Kerstbomen
Kerstbomen halen we elk jaar in januari op. In de afvalkalender staat de datum dat we bij u langs komen.
Inzamellocaties
Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.
Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken
Glas Maasdijk 31 5366AA MEGEN
Textiel Maasdijk 31 5366AA MEGEN
PMD Maaskade 28 5347KD OSS
Papier Maaskade 28 5347KD OSS
Vet Pattonstraat 1 5346TA OSS
Luiers Meerstraat 22 5366KB MEGEN
Tips
Wat mag in welke afvalbak?
Waar laat je een yoghurtpak, pizzadoos, of chipszak? Zoek het op in de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Beschikbaar als gratis app en website.
Frituurvet weggooien?
Wist u dat u frituurvet gratis kunt inleveren op speciale inzamelpunten? Kijk op deze website voor alle informatie.
Restafval is geld waard
Vanaf 1 januari 2022 kunt u geld terugkrijgen als u minder vaak restafval weggooit. Lees er alles over op deze pagina.
Afval scheiden
Wilt u hulp met afval scheiden of hebt u daar vragen of tips over? Stuur een e-mail: [email protected].
Snoeiafval
Wist u dat u snoeiafval gratis kunt inleveren? We komen het ook gratis ophalen. Meer info: oss.nl/snoeiafval
Vragen over uw afvalcontainers?
Wilt u containers aanvragen? Of bent u uw container kwijt? Kijk op deze pagina voor alle info over afvalcontainers.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie en tips over afval op www.oss.nl/afval.