
Eerstvolgende ophaalmoment:
zaterdag 03 mei
GFT/E
Jaaroverzicht
Dit verzoek is nog niet goedgekeurd |
Notificaties
Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken
Nieuws
PMD, wat geef jij mee?
Vernieuwde app AfvalWijzer
Gratis snoeiafval brengen
Van GFT naar compost voor de akkerbouwer
PMD, wat geef jij mee?
Vernieuwde app AfvalWijzer
Scheidingsinformatie
Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.
-
Restafval
-
GFT/E
-
PMD
-
Papier
-
Glas
-
VET-goed
-
Kleding en textiel
-
Kleine Electronische Apparaten
-
KCA
-
Grofvuil
-
Luiers
-
Kringloop
-
Asbest
-
Batterijen
-
Vetten
-
Milieustraat
Restafval
Wat is het?
Restafval is al het afval dat overblijft na het scheiden van reclyclebaar afval. Denk aan luiers, stofzuigerzakken, piepschuim, verpakkingen met inhoud en kattenbakvulling.
Het is belangrijk om afval goed te scheiden: GFT/E, PMD, oud papier, glas, textiel en elektrische apparaten, horen niet in het restafval thuis.
Waar kan het heen?
Het restafval gooi je in de ondergrondse container voor restafval. De containers zijn te openen met je afvalpas van 07.00 uur - 23.00 uur. Wanneer je in het buitengebied woont, of in een omgeving zonder ondergrondse container, kun je het restafval in de grijze mini-container doen.
GFT/E
Wat is het?
Groente-, Fruit- en het kleine Tuinafval. Oók Etensresten zoals, broodkorsten, koffieprut, visgraten en eierschalen mogen bij het GFT/E. Dit keukenafval komt nog vaak bij het restafval terecht. Dat is zonde. Hoe meer er in de GFT/E-bak komt, hoe beter! Het gaat om natuurlijk of organisch afval, ook wel bio-afval genoemd.
Wat mag wel en wat mag niet in de GFT/E bak? Kijk hier voor de uitgebreide lijst.
Waar kan het heen?
GFT/E hoort in de container met de groene deksel. Dit mag los maar ook in (alleen) composteerbare zakjes met het kiemplantlogo. Is een container niet genoeg? Vraag dan gratis een tweede GFT/E container aan. Bewoners van appartementen kunnen het GFT/E-afval in de GFE-verzamelcontainer kwijt.
Tip: Gebruik een bio-bakje
Aangezien het meeste GFT/E-afval uit de keuken komt, is het handig om daar een bio-bakje te zetten. In de biobakjes kun je composteerbare zakjes gebruiken. Het composteerbare zakje heeft een ventilerende werking en laat geen vocht door. Wanneer het zakje vol is kun je het makkelijk meenemen naar de GFT/E container. Gebruik geen gewone plastic zakken in verband met vervuiling van het GFT/E.
Wat gebeurt ermee?
Uit het GFT/E wordt biogas (groen gas) gehaald, door middel van vergisten. Van het restproduct wordt compost gemaakt. Vergisten is een van de duurzame verwerkingsmethoden van dit moment. Daarom is het van belang dat je het GFT/E los in de container doet, of in biologisch afbreekbare zakjes zit met kiemplantlogo.
Voedselverspilling voorkomen
Niemand wil voedsel verspillen, maar toch houdt de één soms een paar boterhammen over en de ander ontdekt het restje in de koelkast net te laat. 33,4 kilo eten wordt per persoon per jaar verspild. Zonde toch?! Ontdek wat jij thuis kan doen om voedselverspilling te voorkomen en download het gratis Restjes Receptenboekje.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kunt doen.
PMD
Wat is het?
Alle lege Plastic- en Metalen verpakkingen en Drankkartons die komen uit de keuken of badkamer. Denk aan plastic tasjes, zakken, folies, kuipjes, bekers, bakjes, (knijp-)flessen, flacons, tubes, potjes, deksels en sap- en zuivelpakken. Kijk hier voor de uitgebreide wel/niet lijst.
Waar kan het heen?
PMD mag in de grijze container met de speciale sticker en/of het oranje deksel. Gebruik een doorzichtige zak of gooi het PMD los in de container. Je kunt ook gratis een tweede PMD container aanvragen. Bewoners van appartementen verzamelen het PMD in speciale zakken. Deze kunnen gratis worden opgehaald bij de receptie van het stadhuis of de gemeentewerf.
Tip: Doe de check, gebruik drie vragen!
Gebruik drie vragen om te bepalen of iets in de PMD container mag:
- Is het een verpakking?
- Is het leeg?
- Komt het uit de keuken of badkamer?
3 keer ‘ja’? Dan mag het in de PMD container. Kijk bij twijfel in het AfvalABC van deze app.
Leeg, los, plat, zo doe je dat
Jouw plastic verpakkingen, blikken en drankkartons zijn waardevol. Want hoe beter jij je afval scheidt, hoe meer verpakkingen een tweede leven krijgen als grondstof voor nieuwe producten. Maak ze leeg, haal ze los, druk ze plat. Dan zijn ze recycle klaar. Kleine moeite, groot verschil!
Filmpje
We willen ons PMD afval nog beter scheiden. In dit filmpje legt Mitchel Viljeer uit wat er wel en niet kan en waarom.
Wat gebeurt er mee?
Waarom we PMD beter willen scheiden, wordt in dit filmpje uitgelegd. Want goed scheiden is nog best ingewikkeld. We volgen de route van het PMD in de verwerking van afval naar nieuwe grondstof en nemen je mee voor een uniek kijkje achter de PMD-schermen.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
Papier
Wat is het?
Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten, reclamefolders, lege wc-rolletjes en doosjes. Kartons van dranken horen bij het PMD. Pizzadozen met resten pizza moeten bij het restafval.
Waar kan het heen?
Papier en karton worden ingezameld via de container met blauwe deksel. Beschik je niet over een papiercontainer, of zit deze vol? Dan kun je papier en karton gratis naar het Afvalbrengstation brengen. Je kunt ook gratis een tweede papiercontainer aanvragen.
Tip: minder papier
Inwoners van de gemeente Meppel krijgen vanaf 1 januari 2023 alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk als ze een ‘ja-sticker’ op de brievenbus hebben geplakt. De gemeente heeft deze maatregel ingesteld om het gebruik van papier, inkt, plastic en brandstof terug te dringen. Inwoners ontvangen nog wel de huis-aan-huis krant.
Nee/nee-sticker: Als je deze sticker op de brievenbus plakt ontvang je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen. Haal de sticker op in het stadhuis of bij de gemeentewerf.
Wat gebeurt er mee?
Papier en karton wordt tot pulp vermalen, het pulp wordt gedroogd en daar worden weer nieuwe rollen papier van gemaakt. Meer dan 75% van het nieuwe papier wordt van oud papier gemaakt.
Weetje
Oud papier en karton kan tot wel zeven keer worden gerecycled voordat de vezels te kort worden en niet meer geschikt zijn voor hoogwaardige papierproducten. Daarna wordt het laagwaardiger gerecycled in producten zoals tissue- en wc-papier of zelfs als onderdeel van compost.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
Glas
Wat is het?
Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen, schalen en hittebestendig glas, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij het Afvalbrengstation.
Wel in de glasbak:
Potten en flessen, parfumflesjes, glazen deo-rollers, glazen kruidenpotjes.
Niet in de glasbak:
Gebroken vensterruiten, kristalglas, keramisch glas (zoals ovenschalen, theeglazen etc.), spaar- en LED-lampen, TL-buizen, gloeilampen, (porselein) serviesgoed, spiegels, vlakglas en wit opaalglas. Dit lever je in bij het Afvalbrengstation.
Waar kan het heen?
De glasbakken staan op verschillende plekken in de gemeente Meppel. Bijna al het (verpakkings-)glas waar geen statiegeld op zit, hoort in de glasbak.
Inzamelpunten kunt u terugvinden bij 'containerlocaties'.
Wat gebeurt ermee?
Het glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er weer nieuwe flessen van gemaakt. Glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder verlies van kwaliteit. Op kleur gescheiden glas levert de meeste milieuwinst op.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
VET-goed
Wat is het?
VET-goed is een verzamelnaam voor Vetten, Elektrische apparaten (tot 10 kg) en Textiel.
Onder vetten vallen frituurvetten, frituurolie en jusresten.
Voorbeelden van elektrische apparaten (tot 10 kg) zijn computers, föhns, stofzuigers, opladers, printers, boormachines, broodroosters of waterkokers. Alles waar een stekker aan zit of wat op batterijen of accu’s werkt. Ook elektronische apparaten zoals oude mobieltjes kunt u inleveren.
Onder textiel valt alle textiel uit huishoudens, ook als het kapot is. Voorbeelden: kleding, lakens, dekens, knuffels, schoenen, tassen, hoeden, gordijnen, linnengoed en theedoeken.
Zowel herdraagbaar als beschadigd textiel mag worden ingeleverd. Het is dus niet nodig om uw kapotte t-shirt of broek bij het restafval te gooien. Sterk vervuild textiel moet bij het restafval. Zorg ervoor dat het schoon en droog is.
Laten ophalen
De gemeente haalt eenmaal per vier weken uw VET-goed aan huis op. Raadpleeg uw Afvalkalender. Zet het VET-goed op een zichtbare plek aan de rijbaan vóór 7.30 uur.
Wat mag niet bij het VET-goed?
Klein chemisch afval (KCA) kunt u niet inleveren via de VET-goed route. Denk aan:
Batterijen
Accu’s
Verfblikken
Verfverdunners
Motorolie
Breng klein chemisch afval naar het Afvalbrengstation.
Waar kan het heen?
De gemeente haalt eenmaal per vier weken het VET-goed aan huis op. De inzameldagen staan in de AfvalWijzer. Zet het goed zichtbaar aan de straat. Zorg voor een deugdelijke verpakking.
Wegbrengen
U kunt oude frituurvet of -olie, elektrische apparaten en textiel ook gratis zelf wegbrengen naar het Afvalbrengstation. Voor textiel staan er textielcontainers bij de winkelcentra. Bij het afvalbrengstation kunt u ook gratis grotere elektrische apparaten brengen.
Tips voor het goed scheiden van VET-goed
- Bied de afvalstromen (vetten, elektrische apparaten en textiel) afzonderlijk van elkaar aan.
- Bied alleen (frituur)vet en olie in een gesloten verpakking aan dat gebruikt is bij de bereiding van voedsel.
- Bescherm kleding in een gesloten zak tegen vocht en vuil. Bind schoenen aan elkaar. Hierdoor zijn ze opnieuw te dragen.
- Houd ook elektrische apparaten apart van de andere afvalstromen.
Wat gebeurt er mee?
Vetten worden bewerkt en geschikt gemaakt voor biobrandstof voor opwekking van warmte en elektriciteit of als grondstof voor zeep, smeermiddelen en kunststof. Zo besparen we op fossiele brandstoffen.
De afgedankte apparaten gaan naar Wecycle. Daar worden ze gesorteerd en handmatig gedemonteerd. Dit doen mensen die weer intreden op de arbeidsmarkt en hierbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dankzij de handmatige demontage worden meer grondstoffen teruggewonnen dan wanneer dit mechanisch gebeurt. Na demontage worden de uitgesorteerde stromen afgevoerd naar gespecialiseerde verwerkingsfabrieken. Schadelijke stoffen zoals CFK's, batterijen en accu's, kwikhoudende onderdelen en asbest worden apart verwerkt. De bruikbare materialen, zoals aluminium, ijzer, koper, kunststof, glas en printplaatjes worden weer hergebruikt in nieuwe producten of krijgen een geheel nieuw tweede leven. Op deze wijze is 70 tot 95% van de apparaten en spaarlampen herbruikbaar. En zo levert onze E-waste een bijdrage aan werkgelegenheid én milieu.
Textiel wordt ingezameld door de gemeente Meppel en wordt daarna in het sorteercentrum van Sympany gescheiden op wat bruikbaar en niet bruikbaar is. Goede kleding wordt doorverkocht en opnieuw gedragen. Het overige textiel wordt vervezeld en daarna verwerkt tot nieuwe producten, zoals poetslappen, isolatiemateriaal of vulling voor autostoelen of sokken. Steeds vaker wordt van ondraagbaar textiel nieuwe garen gesponnen. Daar kan dan weer nieuwe stof mee gemaakt worden voor dekens, isolatiemateriaal en zelfs nieuwe kleding. Bekijk ook dit filmpje.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
Kleding en Textiel
Wat is het?
Het gaat hier om kleding, doeken, knuffels, schoenen, lappen, dekens, gordijnen en ander linnengoed. Kleding en textiel kunt u aanbieden via de VET-goed route of in een textielbak. Zowel herdraagbaar als beschadigd textiel mag worden ingeleverd. Het is dus niet nodig om uw kapotte t-shirt of broek bij het restafval te gooien. Ook schoenen, hoeden, petten, handschoenen, riemen, tassen, huishoudlinnen en bedlinnen mogen worden ingeleverd.
Wel in de textielcontainer:
Droge en schone boven- en onderkleding (ook kapotte kleding), schoenen per paar gebonden (ook enkele schoen), huishoudtextiel (ook beddengoed en gordijnen), accessoires als riemen, hoeden en petten, zacht speelgoed zoals knuffelbeesten.
Niet in de textielcontainer:
Textiel dat vervuild is met bijvoorbeeld verfresten, hoort bij het restafval.
Vloerbedekking (grofvuil), besmeurd of nat textiel (restafval), hard speelgoed (restafval).
Waar kan het heen?
Kleding en textiel kunt u aanbieden via de VET-goed route of in een textielbak.
Tip
Lever kleding en textiel schoon en droog aan in een gesloten zak en bind schoenen aan elkaar.
Wat gebeurt ermee?
Textiel wordt ingezameld door de gemeente Meppel en wordt daarna in het sorteercentrum van Sympany gescheiden op wat bruikbaar en niet bruikbaar is. Goede kleding wordt doorverkocht en opnieuw gedragen. Van het overige textiel worden nieuwe vezels gemaakt, waarna het verwerkt tot nieuwe producten, zoals poetslappen, isolatiemateriaal, vulling voor autostoelen of sokken. Steeds vaker wordt van ondraagbaar textiel nieuwe garen gesponnen waarmee weer nieuwe producten worden gemaakt.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Wilt u weten wat er met uw kleding en textiel gebeurt nadat het is ingezameld? Bekijk dan dit filmpje.
Electronisch Afval
Wat is het?
Alles waar een stekker aan zit of wat op batterijen of accu’s werkt. U kunt denken aan bijvoorbeeld een broodrooster, waterkoker, föhn of staafmixer. Ook elektronische apparaten zoals oude mobieltjes kunt u inleveren. Deze apparaten zijn voor meer dan 75% te recyclen.
Waar kan het heen?
Kleine elektrische apparaten (tot 10 kilo per stuk) haalt de gemeente Meppel via de VET-goed route bij u op.
Elektrische apparaten die zwaarder zijn dan 10 kg per stuk, kunt u gratis inleveren bij het Afvalbrengstation.
Inleveren bij een winkel
U kunt het elektrische apparaat inleveren bij de winkel waar u een zelfde apparaat koopt. U heeft hiervoor namelijk een verwijderingsbijdrage betaald. De winkel is verplicht het apparaat te accepteren.
Wegbrengen kringloopwinkel
Breng elektrische apparaten die nog goed werken gratis naar de kringloopwinkel.
Gratis wegbrengen naar het Afvalbrengstation
U kunt elektrische apparaten ook gratis inleveren bij het Afvalbrengstation.
Waardeer het, repareer het!
Het Repair Café Meppel bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor het repareren van wat is stuk gegaan. Dat doen zij één keer per maand op zaterdagochtend. Het kan gaan om kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met een deskundige aan de slag.
De vrijwilligers van het Repair Café Meppel zien het als een uitdaging om wat stuk is te maken. Op deze manier dragen zij bij aan het terugbrengen van de afvalberg en het verminderen van de CO2 uitstoot.
Wat gebeurt er mee?
De afgedankte apparaten gaan naar Wecycle. Daar worden ze gesorteerd en handmatig gedemonteerd. Dit doen mensen die weer intreden op de arbeidsmarkt en hierbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dankzij de handmatige demontage worden meer grondstoffen teruggewonnen dan wanneer dit mechanisch gebeurt. Na demontage worden de uitgesorteerde stromen afgevoerd naar gespecialiseerde verwerkingsfabrieken. Schadelijke stoffen zoals CFK's, batterijen en accu's, kwikhoudende onderdelen en asbest worden apart verwerkt. De bruikbare materialen, zoals aluminium, ijzer, koper, kunststof, glas en printplaatjes worden weer hergebruikt in nieuwe producten of krijgen een geheel nieuw tweede leven. Op deze wijze is 70 tot 95% van de apparaten en spaarlampen herbruikbaar. En zo levert onze E-waste een bijdrage aan werkgelegenheid én milieu.
Meer informatie over het recyclen van elektrische apparaten kunt u hier vinden of op de website van Wecycle.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
KCA (Klein Chemisch Afval)
Wat is het?
Klein chemisch afval (KCA) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Het afval bevat bijvoorbeeld lood, kwik, cadmium, chroom of organische oplosmiddelen. U herkent KCA aan het logo op de verpakking: een afvalbak met een kruis erdoor.
Klein chemisch afval:
Batterijen, medicijnen, spaar- en LED-lampen en TL-buizen, verf en terpentine, oliën, autofilters en accu's, bestrijdingsmiddelen, kwikbevattende artikelen, fotofixeer en alle zuren, inktcartridges en toners.
Geen klein chemisch afval:
Lege flessen of verpakkingen, lege en ingedroogde verfblikken, lege spuitbussen.
Gratis wegbrengen naar KCA-depot
U kunt klein chemisch afval gratis inleveren bij het KCA-depot op het Afvalbrengstation. Lever het afval zoveel mogelijk in originele verpakking in of vermeld op de verpakking duidelijk de inhoud. Dan weten de medewerkers meteen welk soort KCA het is. Verpak het afval niet in glazen potten, deze kunnen breken.
Tip: minder klein chemisch afval
Lever uw oude medicijnen in bij de apotheek en lever batterijen in bij supermarkten, bouwmarkten of (speelgoed)winkels.
Wat gebeurt er mee?
Omdat het om gevaarlijke stoffen gaat, mag chemisch afval niet bij het restafval. Het wordt, afhankelijk van de stof, onder verschillende gecontroleerde omstandigheden verwerkt.
Grofvuil
Wat is het?
Al het huishoudelijk afval dat u niet kunt scheiden en dat te groot en/of te zwaar is om in de mini- of ondergrondse container te stoppen, zoals kapotte meubels en matrassen. Als de spullen nog bruikbaar zijn, breng ze dan bij voorkeur bij een van de kringloopwinkels in Meppel! Uw afgedankte spullen kunnen een ander heel blij maken. Toch alles weggooien? U kunt grofvuil zelf wegbrengen naar het Afvalbrengstation in Havelte. Lukt dat niet? U kunt het ook door de gemeente laten ophalen.
Wat niet?
Huisvuil, metalen, oud papier, autobanden, snoeihout, asbest, textiel, elektrische apparaten verbouwingsafval en herbruikbare spullen horen niet bij het grof huishoudelijk afval.
Waar kan het heen?
Niet bruikbare huisraad en overig grof vuil brengt u naar het Afvalbrengstation. Zelf afval brengen naar het afvalbrengstation in Havelte is voor sommige afvalstromen gratis. Voor andere soorten afval betaalt u € 0,20 per kilogram.
Scheid uw grof vuil
Houd het afval als volgt apart:
- bouw- en sloopafval
- schoon recyclingshout
- overig hout
- puin
- grof tuinafval
- banden
- dakleer
- papier
- ijzer
- vlak glas
- asbest (alleen met toestemmingsbrief na sloopmelding en verpakt aangeleverd bij het Afvalbrengstation)
Laten ophalen
De gemeente haalt huishoudelijk grof vuil bij particulieren op. Dit is eens per week op dinsdag op afroep. Voor een afspraak belt u met het Klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0522.
- Zet het grofvuil voor 7.30 uur aan de openbare weg (niet op eigen terrein)
- Het afval moet goed bereikbaar zijn voor een vrachtauto met kraan. Zet het afval daarom niet tegen een hek, heg boom of paal.
Wat kan de gemeente ophalen?
Grof huishoudelijk afval
Hieronder vallen o.a.
- Meubels
- Vloerbedekking
- Koelkasten
- Diepvriezers
- Fietsen
- Tuinmeubelen
Grof tuinafval
Hieronder vallen o.a.
- Coniferen
- Takken
Wat haalt de gemeente niet op?
- Asbest(houdend) afval
- Banden
- Bouw- en sloopafval
- Puin
Kosten
Ophalen huisraad: U betaalt € 25,- voor de eerste kub (daarna € 50,- / kub). Er zit geen grens aan hoe vaak u grof vuil kunt aanbieden.
Tip
Koopt u een nieuw artikel als vervanger voor een oud artikel? Vraag dan bij de leverancier of hij het oude artikel inneemt.
Wat gebeurt er mee?
Grof huishoudelijk afval wordt eerst gescheiden. Metalen en hout worden hergebruikt. Van papier en kunststoffen worden brandstofkorrels gemaakt. De rest wordt in een afvalverbrandingsinstallatie verbrand waarbij energie opgewekt wordt.
Luier- en incontinentiemateriaal
Wat is het?
Onder luiers en incontinentiemateriaal vallen babyluiers, billendoekjes en incontinentieafval. Dus geen maandverband, papier of plastic.
Wegwerpluiers mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag. Ook horen luiers niet bij het PMD. In Meppel worden luiers nog niet gescheiden ingezameld (*met uitzondering van de wijk Nieuwveense Landen). Luiers horen dus bij het restafval en worden verbrand. Lees meer over luiers.
Huis-aan-huis gescheiden ophalen van luiers in Nieuwveense Landen
Recycling van wegwerpluiers gebeurt in Nederland nog maar op kleine schaal, maar dit wordt mogelijk in de komende jaren uitgebreid. Daarom zijn we in de wijk Nieuwveense landen gestart met het gescheiden inzamelen van luiers. Dit doen we op kleine schaal, omdat luiers op dit moment nog niet gerecycled kunnen worden. In de andere wijken in Meppel moeten luiers dus nog bij het restafval. Voor de wijk Nieuwveense Landen verstrekt de gemeente gratis luierzakken. De zakken worden wekelijks huis-aan-huis opgehaald op donderdag. Wilt u zich aanmelden voor deze luierinzameling? Dat kan via [email protected]. Geeft u uw adres en postcode door. U ontvangt dan meer informatie. Bedenkt u zich of wilt u stoppen? Geef dit dan ook door via e-mail.
Voordelen deelname
Deelname is geheel vrijwillig. Door deel te nemen aan deze inzameling, vergroot u de kans op recycling van de luiers. Zelf hoeft u niet meer met zware zakken naar de ondergrondse container te lopen. Omdat de zakken elke week worden opgehaald, hoeft u ook niet bang te zijn voor stankklachten.
Verwerken luiermateriaal
Een van de doelen van deze proef is om deze afvalstroom, de luiers, in beeld te brengen. We willen weten of de bereidheid er is om luiers apart te houden en gescheiden aan te bieden. Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk deze afvalstroom te laten recyclen in Noord Nederland. Binnen Drenthe en een deel van Groningen en Overijssel wordt hier wel aan gewerkt.
Afval voorkomen
Het gebruik van wasbare luiers is een goed voorbeeld van het voorkomen van afval. Wist u dat wasbare luiers al lang niet meer zijn wat ze geweest zijn? Ze zijn hip, milieuvriendelijk, goedkoop en bovendien helemaal niet zoveel (vies) werk als mensen soms denken. In de gemeente Meppel is een heel leuk bedrijf gevestigd is dat wasbare luiers verkoopt. Kijk maar eens op https://www.nappys.nl/.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
Kringloopgoederen
Tweedehands is tweede kans
Wat is het?
Spullen die nog een tweede leven kunnen hebben, zoals een bank, kast, elektrische apparaten en kleding en textiel.
Inleveren bruikbare spullen bij kringloopwinkels
- Bruikbare spullen zoals huisraad brengt u naar:
- Kringloopcentrum, Hugo de Grootstraat 1a, 7942 HA Meppel, 0522 240 741
- Kringloopwinkel De Kring, Industrieweg 1A, 7944 HT Meppel, 0522 475 665
- Kleding, textiel, babyspullen, speelgoed e.d. kunt u inleveren bij het Weggeefcentrum Meppel, W. de Withstraat 2, 7942 AG Meppel
- Of denk aan ruilgroepen op social media zoals de Weggeefhoeken op Facebook.
Wat gebeurt ermee?
Voordat het in de kringloopwinkel komt, worden de goederen bekeken en waar nodig gerepareerd. Daarna kan het door klanten gekocht worden. Een kringloopwinkel is een heel mooi voorbeeld van duurzaam hergebruik.
Waardeer het, repareer het!
Het Repair Café Meppel bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor het repareren van wat is stuk gegaan. Dat doen zij één keer per maand op zaterdagochtend. Het kan gaan om kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met een deskundige aan de slag.
De vrijwilligers van het Repair Café Meppel zien het als een uitdaging om wat stuk is te maken. Op deze manier dragen zij bij aan het terugbrengen van de afvalberg en het verminderen van de CO2 uitstoot.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
Asbest
Wat is het?
Asbest komt voor in asbestplaten (eterniet), golfplaten (dakbedekking), oude vloerbedekking (zeil), oude huishoudelijke apparaten en remvoering van oude auto’s. Asbest kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. De vezeltjes die vrijkomen wanneer die materialen verweren of gesloopt worden zijn gevaarlijk. Informeert u vooraf naar een veilige manier van verwijderen en verwerken.
Asbestverwijdering
Als u asbest wilt (laten) verwijderen, moet u altijd een sloopmelding indienen bij de gemeente. Na het ontvangen van de toestemmingsbrief mag u starten met het verwijderen van asbest. Het is belangrijk asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen en af te voeren. De gemeente biedt hiervoor hulpmiddelen.
De stappen in het kort:
- Bereken het aantal vierkante meter (m2) dat u wilt verwijderen.
2. Dien een sloopmelding in
3. U kunt een gratis asbestbox of -folie ophalen
4. Verwijder het asbest veilig
5. Voer het asbest af naar het afvalbrengstation in Havelte
1. Meer of minder dan 35 vierkante meter (m2)?
Bereken hoeveel asbest u weg wilt halen en kijk hoe het vastzit. Als particulier mag u zelf asbest verwijderen als het om minder dan 35 m2 gaat per woonadres. Gaat het om een grotere hoeveelheid, dan moet u het asbest laten weghalen door een deskundig asbesverwijderingsbedrijf.
2. Indienen sloopmelding
- U dient digitaal een sloopmelding in via het Omgevingsloket met uw DigiD.
- U meldt dit minimaal vijf werkdagen voordat u de werkzaamheden begint.
- De gemeente beoordeelt uw sloopmelding binnen een week.
- Is de sloopmelding correct en volledig dan stuurt de gemeente of de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD) namens de gemeente een ontvangstbevestiging. Dit is tevens de toestemming.
- Is de sloopmelding niet correct of onvolledig dan informeren wij u hierover.
3. Gratis asbestbox verkrijgbaar
Voor het verwijderen van asbest(dak)golfplaten, niet gelijmde asbesthoudende vloerbedekking of vloertegels kunt u een asbestbox afhalen bij de gemeentewerf. Neem daarvoor de toestemmingsbrief mee.
Inhoud asbestbox: 2 wegwerpoverals, 2 setjes wegwerpondergoed, 2 paar werkhandschoenen, spuitlijm, 2 mondkapjes (P3), kleefmonsterdoekjes, asbestzakken en asbestverpakkingsplastic.
Voor (hecht-gebonden, niet gebroken) losse kleine asbesthoudende plaatjes, imitatiemarmer, bloembakken, vensterdorpels kunt u een asbestzak of asbestverpakkingsplastic ophalen bij de gemeentewerf aan de Eekhorstweg 16 in Meppel.
4. Verwijder veilig het asbest
Ga zorgvuldig te werk bij het verwijderen van asbest. Gebruik de hulpmiddelen uit de asbestbox of het folie hierbij. Bekijk de video van MilieuCentraal met tips hoe u te werk gaat.
5. Voorwaarden afvoeren asbest
Voor het afvoeren van asbest dat u zelf verwijdert, gelden de volgende regels:
- Alleen het speciale asbestplastic wordt op het afvalbrengstation geaccepteerd.
- U maakt hanteerbare pakketten asbest en verpakt het asbest in dubbele speciale asbestfolie. Op het afvalbrengstation moet u de pakketten namelijk zelf handmatig in de daarvoor bestemde container leggen.
- U vervoert het asbest alleen als u de toestemmingsbrief van de gemeente bij u heeft.
- Op het afvalbrengstation meldt u dat u asbest heeft. U laat de toestemmingsbrief en uw identiteitsbewijs zien.
- De speciale container voor het inzamelen van asbest wordt voor u geopend door het aanwezige personeel. Daarna legt u zelf uw asbest in deze container.
Adressen en openingstijden
Gemeentewerf Meppel
Voor het ophalen van de asbestbox/asbestplastic:
Adres: Eekhorstweg 16, Meppel
Open: maandag tot en met vrijdag 07.45 tot 12.00 uur en van 12.45 tot 16.00 uur
Telefoonnummer: 14 0522
Afvalbrengstation Havelte
Voor het afvoeren van asbest:
Adres: Overaseweg 19, Havelte
Open: dinsdag tot en met vrijdag van 12.30 tot 16.00 uur, zaterdag van 8.30 – 12.00 uur
Telefoonnummer: 0521 345 075
Meer informatie over asbest
- Lees ook de informatie Meest voorkomende asbesttoepassingen (PDF, 31 kB) en Hoe kan ik veilig asbest verwijderen (PDF, 59 kB)
- Meer informatie over asbest Asbestwegwijzer
- De Provincie Drenthe heeft een speciale lening beschikbaar gesteld om asbestdaken te verwijderen. Lees meer
- Vragen? Mail naar [email protected] of bel Klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0522
Wat gebeurt ermee?
Er is (nog) geen goede manier om asbest te verwerken. Het is dan ook een van de zeer weinige afvalsoorten die wordt gestort.
Batterijen
Wat is het?
Steeds meer apparaten hebben een accu of batterijen. Het belangrijkste milieu-advies: lever batterijen en accu’s na gebruik gescheiden in. De meeste materialen in de accu of batterij kunnen goed gerecycled worden: dat spaart energie en grondstoffen. Verder help je het milieu als je batterijen en accu's op de juiste manier oplaadt: ze gaan dan langer mee.
Waar kan het heen?
Lege batterijen en oude accu’s kun je kwijt in de inzamelbakken die bij veel winkels en supermarkten staan. Bewaar ze op een vaste plek in huis en maak er een gewoonte van om ze regelmatig weg te brengen. Lees meer op Lege batterijen en accu’s inleveren.
Ook knoopcellen (platte schijfjes) en mini-batterijtjes (bijvoorbeeld van je gehoorapparaat) horen in de inzamelbak voor batterijen.
Tip
Heb je apparaten met batterijen die je vaak moet verwisselen (bijvoorbeeld een spelcomputer, digitale camera of radiografisch speelgoed)? Dan zijn oplaadbare batterijen met een oplader een goede investering. Het scheelt een hoop wegwerpbatterijen en na zo’n 6 keer opladen heb je de meerprijs van de oplaadbare batterij + oplader al terugverdiend.
Wat gebeurt ermee?
Elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s moet je altijd apart inleveren. Dat is veilig en levert waardevolle metalen op. Alle ingeleverde elektrische apparaten en losse batterijen worden veilig en zo goed mogelijk gerecycled. Op deze manier kunnen we de waardevolle materialen opnieuw gebruiken. Dat is wel zo duurzaam. Ga je een elektrisch apparaat met batterij inleveren en kan je de batterij eenvoudig zelf verwijderen? Lever beide dan apart in bij de inleverpunten. Kijk op Doe maar apart voor meer informatie.
Frituurvet en bakolie
Wat is het?
Het gaat alleen om (frituur)vet en -olie dat bij bereiding van voedsel in huishoudens overblijft.
Als we frituurvetten en -oliën apart inzamelen, kunnen we ze hergebruiken. Vetten worden bewerkt en geschikt gemaakt voor biobrandstof voor opwekking van warmte en elektriciteit of als grondstof voor zeep, smeermiddelen en kunststof. Zo besparen we op fossiele brandstoffen.
Waar kan het heen?
Vetten kunt u aanbieden via de VET-goed route.
Tips
- Laat frituurvet of -olie eerst afkoelen;
- Giet het vet of de olie terug in de originele verpakking of lege plastic fles (gebruik zonodig een trechter om het vet of de olie erin te gieten);
- Heeft u restjes vet? Giet deze met behulp van een trechter in een lege plastic fles. Ook de olie waarin bijvoorbeeld feta of gedroogde tomaten wordt bewaard kan worden ingezameld;
- Sluit de verpakking goed af.
Voorkom een verstopte riolering
Gooi frituurvet en -olie niet door het riool om verstoppingen te voorkomen. Gebruikte olie en vet kan in het riool veel schade aanrichten, doordat het stolt en verstoppingen veroorzaakt. Dit kan weer leiden tot vastgelopen pompen en verstopte roosters en dus meer kosten voor extra onderhoud en reparatie.
Wat gebeurt ermee?
Uit gebruikte frituurvetten en frituuroliën kunnen grondstoffen teruggewonnen worden voor nuttige toepassingen zoals biobrandstof (biodiesel). Hierdoor komen er minder schadelijke stoffen in het milieu.
Weetje
Niet alleen het frituurvet wordt hergebruikt. Ook het plastic dat mee ingezameld wordt, kan worden gerecycled.
Geef het door!
Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.
Afvalbrengstation (milieustraat)
Afvalbrengstation Havelte
Wat is het?
Een afvalbrengstation of milieustraat is een plek waar inwoners het afval naar toe kunnen brengen. Milieustraten zijn bedoeld voor afval de t de gemeente niet huis-aan-huis ophaalt. Denk hierbij aan:
- bouw- en sloopafval
- grote elektrische apparaten
- grofvuil
- klein chemisch afval
Inwoners van de gemeente Meppel kunnen gebruik maken van het Afvalbrengstation (ABS) in de gemeente Westerveld. Het ABS is gelegen aan de Oeveraseweg 19 te Havelte. Neem altijd uw afvalpas en uw pinpas mee.
Openingstijden
- Dinsdag tot en met vrijdag van 12.30 uur tot 16.00 uur.
- Zaterdag van 8.30 uur tot 12.00 uur
Let op: Als het KNMI code 'oranje' uitgeeft voor
windstoten, hozen of onweersbuien is het
afvalbrengstation gesloten.
Feestdagen
- Goede Vrijdag is het ABS geopend op normale tijden.
- Koningsdag is het afvalbrengstation gesloten.
- 5 mei is het ABS geopend op normale tijden.
- Hemelvaartsdag is het ABS gesloten.
Gratis veld
Op het gratis veld kunt u het volgende afval brengen in verschillende containers:
- asbest (alleen verpakt aanleveren)
- KCA (Klein Chemisch Afval zoals batterijen, accu’s, verfblikken, verfverdunners en motorolie)
- vlakglas
- verpakkingsglas
- oud papier en karton
- textiel
- kadavers kleine huisdieren (er staat een koelcontainer)
- autobanden van personenauto’s (max 5, zonder velg)
- elektrische apparaten
- frituurvet en –olie
- metalen
- matrassen
- piepschuim
- snoeiafval
Data gratis snoeiafval brengen op het ABS: Van 8.30 - 11.30 uur: alleen takken, geen vuil! - 15, 16, 22, 23 en 29 februari
- 1, 7, 8, 14, 15, 21, en 22 maart
- 10, 11, 17, 18, 24, 25 en 31 oktober
- 1, 7, 8, 14 en 15 november
U kunt op de genoemde tijden alleen takken brengen, geen andere afvalstoffen. Buiten deze tijden kost het € 0,20 per kilogram.
Betaald veld
Op het betaalde veld kunt u het volgende afval brengen:
- grof huishoudelijk afval
- schoon puin
- bouw- en sloopafval
- harde kunststoffen (plastic)
- groenafval (voor het gratis storten van takken is het afvalbrengstation een aantal ochtenden speciaal geopend)
- houtafval
- rubbers en grote banden
- bitumen
- gips
Tarief
Het tarief in 2024 voor het brengen van afval op het betaalde veld is € 0,20 per kg (met een minimum van € 0,25). U kunt betalen in het weegkantoor. Betalen kan alleen met pinpas! Met uw afvalpas heeft u toegang tot het ABS.
Spelregels
- U heeft alleen toegang met de afvalpas van de gemeente Meppel
- Volg de met pijlen aangegeven rijroute (er is een betaald en gratis veld)
- Volg de aanwijzingen op van het toezichthoudend personeel
- Stort het afval gescheiden op de daarvoor bestemde plaatsen
- Rijd stapvoets op het terrein
- Schakel de motor van uw auto uit tijdens het brengen van uw afval
- Laat uw kinderen niet buiten het voertuig tijdens het brengen van afval
- Tractoren worden niet toegelaten op het stortbordes
Let op! Het afvalbrengstation accepteert geen bedrijfsafval.
Aanrijroute
U neemt de N371 richting Havelte. Neem de afslag rechts vóórdat u de brug overgaat. Volg vervolgens de borden richting het afvalbrengstation.
Afvalbrengstation Havelte, Oeveraseweg 19 7971 PA in Havelte.
Meer informatie
- U kunt terecht bij de ROVA klantenservice telefoon 038-4273777
Containerlocaties
Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.
Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken
Kleding en textiel Ezingerweg MEPPEL
Glas Ezingerweg MEPPEL
Restafval Resedastraat MEPPEL Containernummer: 600
GFT/E Ezingerweg (Meeuwenborgh) MEPPEL Containernummer: GFT2022
PMD Rembrandtplein MEPPEL Containernummer: PMD51
Tips
Geef het door! Afval is grondstof
Stel je voor… dat je met alles wat je weggooit een bouwsteen doorgeeft voor de toekomst. Afval wordt eindeloos gebruikt als grondstof voor iets nieuws. Een constante ruil van grondstof, naar gebruiksvoorwerp, naar grondstof. Afval bestaat dus niet. Als je het tenminste goed doorgeeft, behoudt het zijn waarde voor toekomstig gebruik. Wij in Drenthe kennen dit verhaal, wij geven deze belangrijke boodschap door, we inspireren. Dat is het verhaal van onze Drentse ‘Geef het door’ campagne.
‘Geef het door’ is een samenwerking van de twaalf Drentse gemeenten. Samen hebben we het doel om zo weinig mogelijk restafval over te houden. En om dus zoveel mogelijk afval opnieuw te gebruiken. Gemeente Meppel is trotse partner van de Drentse ‘Geef het door’ campagne.
Wijzer met afval
Mag een pizzadoos bij het oud papier? En bij welk afval horen melkpakken? Afval scheiden is goed voor het milieu en nuttig. Veel materialen die we als afval zien, kunnen als grondstof voor nieuwe producten gebruikt worden. Daarom is het belangrijk om afval ook op de juiste manier te scheiden.
Wat gebeurt er met mijn afval?
Het meeste afval dat we produceren, kan worden gescheiden. Na inzameling wordt dat afval gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Zo kan oud papier tot wel zeven keer opnieuw gebruikt worden, wordt van groente-, fruit- en tuinafval compost of brandstof gemaakt en zijn plastic verpakkingen en flesjes een goede basis voor kunststof banken in het park.
Wat kan er worden gescheiden?
Om afval te kunnen hergebruiken is goed scheiden belangrijk. En gelukkig wordt veel afval apart ingezameld. Het kleine deel dat overblijft, mag bij het restafval. Hieronder vindt u meer informatie over de inzameling van verschillende afvalstromen.
Geef het door
Restafval terugbrengen doen we door afval te scheiden. Daardoor wordt minder afval verbrand en méér afval gebruikt als hernieuwbare grondstof. Steeds meer inwoners van Drenthe doen hieraan mee en dragen zo een steentje bij aan verduurzaming. Benieuwd naar hun verhalen of meer weten over afval scheiden? Lees er meer over op de website Geef het door.
Afval is een grondstof. Door afval goed te scheiden, kunnen we het hergebruiken voor nieuwe materialen en producten. Als we het goed doorgeven, houdt het zijn waarde. Geef jij het ook door?
Meppel Deelt
We worden in Meppel wordt steeds duurzamer. In 2050 heeft Meppel een circulaire economie. Circulaire economie is een systeem waarin geen afval meer bestaat en waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. De grote uitdaging voor ons allemaal is om zo min mogelijk restafval te hebben. Een goede scheiding van het afval is dus van groot belang. Om dat doel te bereiken, zijn er diverse mogelijkheden.
Hergebruik en recycling
Hierbij wordt een product of de grondstoffen van het product opnieuw gebruikt. Oftewel: repareren, doorgeven aan een ander of naar de kringloopwinkel brengen. Niet in het restafval afvoeren dus.
Sociaal circulair
Een circulaire economie heeft ook een groot sociaal karakter, waarin spullen met elkaar delen het nieuwe normaal is. Leen bijvoorbeeld de grasmaaier van de buren, zodat je er niet zelf een hoeft te kopen. Of koop met de hele straat een ladder voor gezamenlijk gebruik. Dit scheelt materialen en is beter voor de portemonnee! Jouw buurt verduurzamen doe je niet alleen, maar met elkaar. Spullen staan namelijk op de eerste plaats als het gaat om milieubelasting van ons dagelijkse leven. Duursamen noemen we dat.
Initiatieven op de kaart
Op deze kaart zie je de plekken in Meppel waar bewoners al spullen met elkaar delen. Zo kan je precies zien waar de minibiebs en de weggeefkasten zijn en welke buurten al een buurttuin hebben aangelegd. Misschien zit daar al iets voor je bij! Mis je nog een initiatief op de kaart? Geef het dan aan ons door.
Kijk op de website van Meppel voor elkaar voor meer informatie en inspiratie.
Tips voor minder afval
Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo heb je bijna geen vuilniszak meer nodig!
Iedere dag produceren we per persoon zo'n anderhalve kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. Dat kan vaak heel simpel: neem bijvoorbeeld je eigen waterflesje of koffiebeker mee voor onderweg, of plak een nee/nee-sticker op je brievenbus. Kook niet te veel eten en maak restjes uit de koelkast op tijd op.
10 tips om minder afval te produceren
1. Minder reclame in je brievenbus. Inwoners van de gemeente Meppel krijgen vanaf 1 januari 2023 alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk als ze een ‘ja-sticker’ op de brievenbus hebben geplakt. Dat scheelt ruim 1.000 folders per brievenbus per jaar! De gemeente heeft deze maatregel ingesteld om het gebruik van papier, inkt, plastic en brandstof terug te dringen. Inwoners ontvangen nog wel de huis-aan-huis krant.
Nee/nee-sticker: Als je deze sticker op de brievenbus plakt ontvang je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen. Haal de sticker op in het stadhuis of bij de gemeentewerf.
Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op Reclamedrukwerk.
2. Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling: check wat je nog in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum.
3. Screw it! Kleding, fietsen, speelgoed en elektrische apparaten zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Zelf niet zo handig? Breng eens een bezoekje aan het Repair Café Meppel en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen gratis te repareren.
4. Tweede kans. In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar jij op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor jou zo goed als nieuw.
5. Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij een boormachine, biertap of partytent? Veel spullen heb je maar een paar keer per jaar nodig, de rest van de tijd liggen ze te verstoffen op zolder of in de schuur. Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals Meppel voor elkaar en peerby.nl.
6. De pot op! Begin tijdig met zindelijkheidstraining voor je kind, dat kan honderden luiers besparen. En was luiers. Wassen? Jazeker! Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk voor jou en net zo comfortabel voor je kindje.
7. Neem je eigen beker of bakje mee. Vanaf juli 2023 moet je betalen voor plastic wegwerpverpakkingen die je gebruikt voor onderweg of bij afhalen of bezorgen.
8. Bijtanken met je eigen waterfles. Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht. Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! En omdat ze bijna allemaal in een prullenbak op straat belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled. Onderweg bijvullen? Vind een gratis watertappunt.
9. Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, hoef je hier nooit meer aan te denken.
10. Het gaat zo wel mee! Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog bijna 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.
Bron: Milieucentraal
Grofvuil mag niet naast de ondergrondse container
Grofvuil is afval dat niet in een vuilniszak of container past. Dat mag niet naast de container gezet worden en als u dat toch doet, kunt u een boete krijgen.
Waar kan grofvuil wel heen?
• Ruil het op social media of geef het weg via Facebook.
• Breng het naar de kringloopwinkel.
• Breng het naar het afvalbrengstation in Havelte.
Dat kost € 0,20 per kilo.
• Laat meubels, vloerbedekking, koelkasten, diepvriezers, fietsen, tuinmeubelen en grof tuinafval ophalen op afspraak. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 0522.
U betaalt € 25,- voor de eerste kuub.
• Vraag of de leverancier van uw nieuwe artikel, het oude inneemt.
Meer informatie
Op onze website staat meer informatie, de adressen van de kringloopwinkels en het afvalbrengstation.
www.meppel.nl/afval.
Tuinafval dat niet in de groene container past hoort bij grof tuinafval, dit kun je laten ophalen op afspraak. Kijk op www.meppel.nl/afval om te zien wat de mogelijkheden zijn. Ook kunt je het brengen naar het Afvalbrengstation.
Meer weten?
Voor vragen over het scheiden en/of inzamelen van afval kijkt u op www.meppel.nl of bel met telefoon 14 0522
Afvalwijzer is een product van MV Infoprojects B.V. iprox.nl/afvalwijzer